Cijfertaart van harde wenerdeeg: ideale verjaardagstaart

1 uur 10 minuten

Cijfertaart van harde wenerdeeg: de ideale verjaardagstaart gemaakt van 1-2-3 deeg. Ga helemaal los en verras de jarige in jouw familie of vriendengroep!

Wenerdeeg als basis voor de cijfertaart

Dit simpele deeg heeft de bijnaam 1-2-3 deeg gekregen. Je maak het namelijk van één deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Voeg er een ei aan toe, en voilà: je hebt het basisdeeg voor allerlei harde taartbodems en koekjes. Vergeet het ei niet, anders krijg je een soort zanddeeg wat je normaal gebruikt voor shortbread

Tip: heb je veel deeg van deze cijfertaart over? Rol het deeg op, en maak er koekjes van! Daarnaast is het deeg minstens 3 tot 6 maanden houdbaar in de vriezer. Extra reden om wat meer deeg te maken, lijkt me!

De ideale verjaardagstaart 

Vandaag maken we met het wenerdeeg een cijfertaart. Dit is natuurlijk de ideale verjaardagstaart, en kun je helemaal naar eigen wens maken. Tussen de twee lagen deeg, verstop ik een verrukkelijke laag crème. Vervolgens versier ik ‘m met lekkere ingrediënten zoals Kinder Bueno en M&M’s. Maak de cijfertaart helemaal af met deze bijpassende verjaardagskaarsjes

Cijfertaart van harde wenerdeeg

Cijfertaart van harde wenerdeeg

Cijfertaart van harde wenerdeeg

4.47 van 26 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Benodigdheden

  • Keukenmachine of mixer met bisschopshaak
  • Een uitgeprint cijfer naar keuze, van ongeveer 30x20cm groot, of een goede stevige hand
  • spuitzak
  • Glad spuitmondje

Ingrediënten
 

Voor het harde wenerdeeg:

  • 100 g koude boter
  • 50 g witte basterdsuiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ ei
  • 150 g bloem

Voor de crème:

  • 400 g poedersuiker of meer, als de crème niet stevig genoeg is
  • 5 el melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 el kokosolie gesmolten

Extra nodig:

  • Chocolade decoratie: bv. stukjes Kinder Bueno, Celebrations, pretzels, sprinkels

Instructies
 

Voor het harde wenerdeeg:

  • Meng de boter, suiker, ei en het zout in een keukenmachine of met een mixer. Voeg de bloem toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat ongeveer 30 tot 60 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).
  • Leg een bakpapiertje klaar en leg het deeg hierop. Rol het deeg uit, gebruik wat bloem op de deegroller als die blijft plakken.
  • Snijd twee keer hetzelfde cijfer uit (straks ga je ze opstapelen). Je kunt dit met een vaste hand doen, of print een cijfer uit en snijd er makkelijk omheen.
  • Bak de cijfers 15 tot 20 minuten, tot goudbruin, in de oven op 170 graden (hetelucht). Laat afkoelen op een taartrooster of rekje.

Voor de crème:

  • Doe de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kom en roer tot een glad en dik mengsel. Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en roer tot een gladde, maar stevige crème. Doe dit in een spuitzak met een glad spuitmondje (nummer 8).
  • Pak je eerste cijfer en spuit helemaal vol met bolletjes van de crème. Leg je tweede cijfer daarbovenop en spuit weer vol met bolletjes crème.
  • Mocht de crème wegglijden, zet dan de cijfers eerst even in de koelkast voordat je ze op elkaar zet. Decoreer naar eigen inzicht met de chocolade decoratie.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.