Bouillon invriezen: dé ideale keukentruc

Categories: ArtikelenTags:

Zelf bouillon maken: ik ben er dol op. Als je benieuwd bent hoe je zelf kipbouillon of groentebouillon maakt, klik dan hier voor mijn ideale bouillon recept. Maar heb je nu een hele lading bouillon gemaakt – en wie doet dat niet – dan heb ik de ultieme keukentruc voor je: vries ‘m in! Bouillon invriezen is namelijk echt dé ideale keukentruc waarmee je altijd ‘verse’ bouillon in huis hebt – om op te warmen en zó op te drinken, of om toe te voegen (een beetje of een heleboel) aan een gerecht. Denk maar aan een  curry, stoofpotje of risotto, maar zeker ook een saus.

Bouillon invriezen: dé ideale keukentruc

Je kunt op een aantal verschillende manieren bouillon invriezen. Dit zijn mijn vier favoriete items die daar bij helpen:

Weckpotten, Mason Jars of andere glazen containers

Een weckpot, Mason Jar of andere glazen container zijn ideaal om soep of bouillon in te bewaren; zowel in de koelkast als vriezer. Weckpotten hebben een handige brede opening, ze zijn herbruikbaar én milieuvriendelijk. Je vindt ook bij IKEA ideale glazen opbergpotten om bouillon in in te vriezen. Ook deze vershoudbakjes zijn fantastisch!

Een muffintray of ijsblokjesvorm

Nog idealer: je bouillon invriezen in een muffintray of ijsblokjesvorm. Hiermee portioneer je meteen de vloeistof, zodat je elke keer slechts een béétje kunt ontdooien. Superhandig om bijvoorbeeld wat ingevroren runderbouillon aan een rode wijnsaus toe te voegen, of kippenbouillon aan een curry in je pan. Door de vloeistof in de kleine vakjes van een muffintray of ijsblokjesvorm te gieten en daarna in de vriezer te zetten, maak je automatisch handige kleine hoeveelheden. Tip: koel je bouillon wel eerst af voordat je het in de vormpjes giet. Als de blokjes eenmaal bevroren zijn, kun je ze ook weer uit de tray of vorm halen en allemaal in een druk- en sluitzakje doen. Dat neemt minder ruimte in je vriezer in!

ijsblokjesvorm

Joseph Joseph

Druk- en sluitzakje

Over druk- en sluitzakjes gesproken: ook een perfect product om bouillon of soep mee te bewaren. Deze siliconen vershoudzakken zijn lekvrij en kunnen zelfs rechtop staan. Als de inhoud eenmaal bevroren is, kun je de zakjes ruimtebesparend plat leggen.

Restaurantbakjes

Bestel je wel eens bij de Chinees om de hoek of haal je graag take-away gerechten af die in plastic bakjes zitten? Niet weggooien! Deze kun je goed hergebruiken voor je eigen kliekjes, zoals bouillon. Vooral de ronde, hoge plastic bakjes – waar bijvoorbeeld saotosoep van de Surinaamse toko in zit – zijn hier uitstekend voor. En het is nog gratis ook! Check wel even goed of de bakjes vriezerbestendig zijn, zodat je zeker weet dat het bouillon invriezen goed gaat.

Lekkere gerechten waar je (een beetje) bouillon voor nodig hebt

Mijn traditionele rundergoulash

Vegetarische stoofschotel met parelgort en venkel

Hartige gehaktschotel met zoete aardappelpuree

Dahlbowl met linzen en spinazie

Kip ballotine met Parmaham en abrikoos

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.