Gezonde chocoladecake

1 uur 10 minuten

Jullie weten hoe gek ik ben op mijn cheesecakes en andere heerlijke zoete bakrecepten, maar ik moest toch ook eens op zoek naar een gezonde variant. Dus ben ik aan de slag gegaan en heb ik een gezonde chocoladecake gemaakt die je precies hetzelfde gevoel geeft als een “niet gezonde” variant. Oftewel ik heb het ultieme recept uitgevonden. Geloof me, deze stilt echt al je cravings. Komt ‘ie. 

Gezonde chocoladecake 

Oké, mijn chocoladecake is niet 100% gezond, maar wel een stuk gezonder dan je van me gewend bent. Ik gebruik namelijk de helft minder aan suikers en voeg een magisch ingrediënt toe, waar ik je zo meer over vertel. Verder ga ik voor een combi van zonnebloemolie, toch een beetje suiker, bloem, eieren en cacao

Voor alle chocolade fans heb ik ook nog een recept voor gezonde brownies. Probeer die ook zeker uit! Of natuurlijk mijn ultieme brownie recept. 

Een magisch ingrediënt 

Ja, je leest het goed, in mijn gezonde chocoladecake zit een bijzonder ingrediënt, tromgeroffel alsjeblieft.. Biet! I know, het klinkt wat raar, maar je merkt er helemaal niks van. I promise. Vaak zijn gezonde versies van cake mega droog en dat voorkom je dus met dit magische ingrediënt. Ook maakt het de cake net even wat zoeter. Je maakt namelijk flink gebruik van de natuurlijke suikers, waardoor er weer veel minder gewone suiker in hoeft. Ik zie alleen maar voordelen.

Bewaar trouwens het bietensap van de biet, want dat verwerken we zo meteen in de cake en daar maken we ook nog een heerlijke chocolade ganache van. 

Witte chocolade ganache 

De chocolade cake zelf is slechts de basis. Wat deze cake helemaal feestelijk maakt, is de heerlijke chocolade ganache die je er aan het einde overheen giet. Verarm hiervoor slagroom, witte chocola en het bietensap in een pan en roer goed door elkaar. Hoe easy? Serveer de cake warm voor de aller lekkerste smaakbeleving. Als je het echt gezond wil doen, laat je deze weg, maar dat kan ik toch niet. 

De bereidingswijze van deze gezondere chocolade cake vind je hieronder. Geniet ervan!

Gezonde chocoladecake miljuschka

Gezonde chocoladecake

Gezonde chocoladecake

5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Zoet
Porties 10 stukken

Ingrediënten
 

Voor de cake

  • 400 gr gekookte biet bewaar het sap
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • Snuf zout
  • 100 gr suiker
  • 260 gr bloem
  • 40 gr cacao
  • 1 tl baking soda

Voor de ganache

  • 100 ml slagroom
  • 300 gram witte chocolade in stukjes
  • 1 el bietensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190ºC.
  • In een blender voeg je de bieten, 3/4 van het bietensap, de zonnebloemolie en vanille extract toe. Maal het geheel tot een gladde substantie. Houd 1 el van het bietensap apart voor de ganache.
  • Voeg vervolgens twee eieren en een snufje zout toe aan de blender en blend dit nog even kort mee.
  • Meng in een andere (grote) kom de suiker, cacao, bloem en baking soda. Voeg het bietenmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten.
  • Vet de tulband of het bakblik in met een neutrale oliespray. Strooi met behulp van een zeefje, een beetje cacao over de tulband. Giet het beslag erbij.
  • Zet de chocoladecake in zijn geheel in de oven en bak af voor 50 minuten.
  • Haal de cake uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.
  • Maak ondertussen de chocolade ganache. Verwarm hiervoor de slagroom en de witte chocolade samen met een eetlepel bietensap in een pannetje.
  • Stort de cake op een mooie plaat of schaal en schenk de chocolade ganache er overheen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.