Vegan chocoladecake met chocolade ganache – glutenvrij

Op zoek naar een heerlijke glutenvrije én vegan chocoladecake? Probeer dan eens mijn recept voor de lekkerste chocoladecake met chocolade ganache. Geschikt voor al je gasten! 

Vegan én glutenvrije chocoladecake

Het stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje; ik wilde een vegan chocoladecake maken die bovendien glutenvrij is. De vraag naar glutenvrije recepten neemt alsmaar toe. Hetzelfde geldt voor plantaardige recepten. Tijd dus om daar gehoor aan te geven. Geloof me, met deze vegan chocoladecake zit je goed. Tenminste, ik vind ‘m echt lekker. 

De binding

Als binding gebruik ik appelmoes in combinatie met banaan wat wonderwel werkt. Vaak wordt er als vervanging voor ei of lijnzaad of chiazaad gebruikt, maar ik wilde eens kijken of het zou lukken met een alternatief daarvoor. Niet iedereen houdt van lijnzaad of chia, alhoewel die smaak niet echt terugkomt als je gaat bakken. Voor de vegan chocoladecake gebruikte ik verder amandelmeel en amandelmelk. Dit kun je desgewenste vervangen voor bijvoorbeeld chufameel (als je geen noten verdraagt) of een andere plantaardige melk. Zo zie je maar weer, met alternatieve ingrediënten zet je alsnog een heerlijke chocoladecake op tafel. 

Heerlijke Chocolade frosting

Natuurlijk is het maken van de frosting ook een essentieel onderdeel van deze heerlijke cake. Zonder is het ook lekker, maar dan mist het wel wat. De frosting maak je met plantaardige boter en plantaardige chocola. De vegan boter geeft de frosting een romige textuur en het zorgt ervoor dat de chocolade mooi smelt. In sommige chocoladesoorten wordt melk gebruikt, dus check dat goed als je dit wilt maken én het volledig vegan wilt houden. Geniet ervan!

Dit niet mijn enige vegan recept. Probeer ook eens mijn vegan brownies of deze overheerlijke vegan citroencake met granbarries. Deze overheerlijke vegan chocoladecake met chocolade ganache maak je op de volgende manier klaar: 

Vegan chocolade cake

Vegan chocolade cake

Vegan chocoladecake met chocolade ganache – glutenvrij

aantal personen: 8 voorbereidingstijd: 15 MINUTEN bereidingstijd: 40 MINUTEN totale tijd: 55 MINUTEN
4.79 van 32 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Vegan
Porties 8 portie(s)
Calorieën 391 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 banaan
  • 50 gr appelmoes
  • 1 tl vanille
  • 1 el amandelpasta
  • 100 gr ahornsiroop
  • 50 gr suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 160 ml amandelmelk
  • 25 gr cacaopoeder
  • 25 gr maïzena
  • 155 gr amandelmeel

Frosting

  • 50 ml amandelmelk
  • 50 gr pure chocola zonder melk
  • 40 gr plantaardige boter ongezouten zacht
  • 200 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een 25 cm cakeblik met bakpapier en zet apart.
  • Prak de banaan met een vork en voeg deze samen met de vanille, appelmoes, amandelpasta toe aan een foodprocessor of keukenmachine. Klop dit vervolgens goed door met behulp van kneedhaken. Deze accessoire werkt als een keukenmachine.
  • Voeg de ahornsiroop, suiker, bakpoeder en baking soda en het zout toe en kneed weer even goed door.
  • Voeg nu de plantaardige melk toe en meng het goed.
  • Voeg de cacaopoeder en de maizena toe en kneed tot een glad geheel.
  • Als laatste voeg je het amandelmeel toe. Is het beslag nog te dun dan voeg je nog wat extra amandelmeel toe.
  • Giet je beslag over in de cakevorm en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten of tot een houten prikker en bijna schoon uitkomt. Er mag nog wel wat bruin aan het stokje zitten.
  • Laat eerst 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal dan eruit en laat verder afkoelen.
  • Maak ondertussen de frosting door de amandelmelk, plantaardige boter en chocola (in stukjes gebroken) au bain marie te verwarmen.
  • Klop het daarna even door met de garde.
  • Voeg de helft van het poedersuiker toe en klop dit even door met de garde. Zet voor minimaal een half uur in de koelkast en check dan hoe dik het is. Is het nog erg dun dan voeg je poedersuiker toe tot het de juiste dikte heeft. Het moet smeerbaar zijn en niet al te veel uitlopen.
  • Je kunt de cake op diverse manier versieren. Je kunt er een dubbele cake van maken door de cake doormidden te snijden en de twee helften met frosting ertussen te bekleden of je kunt er 1 laag van maken.
  • Bewaar in de koeling voor maximaal 3 dagen.
  • Notes
  • De cake heeft de neiging om in het midden enigszins in te zakken. Dit maakt voor de smaak niks uit maar wil je het mooi presenteren draai de cake dan om en doe de frosting op de onderkant.

Notities

De cake heeft de neiging om in het midden enigszins in te zakken. Dit maakt voor de smaak niks uit maar wil je het mooi presenteren draai de cake dan om en doe de frosting op de onderkant.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 391kcalKoolhydraten: 56gProteine: 6gVet: 18gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 1mgNatrium: 449mgKalium: 197mgVezels: 5gSuiker: 43gVitamine A: 193IUVitamine C: 1mgCalcium: 138mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.