Vegan chocoladecake met chocolade ganache – glutenvrij

Tijd

Vegan chocoladecake

Heerlijke glutenvrije vegan chocoladecake die lekker decadent is door de ganache die over de cake gaat. Geschikt voor al je gasten!

Het stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje; ik wilde een vegan chocoladecake maken die bovendien glutenvrij is. De vraag naar glutenvrije recepten neemt alsmaar toe. Als ook de vraag naar meer plantaardige recepten. Tijd dus om daar gehoor aan te geven en met deze vegan chocoladecake zit je echt goed.

Als binding gebruik ik hier appelmoes in combinatie met banaan wat wonderwel werkt. Vaak wordt er als vervanging voor ei of lijnzaad of chiazaad gebruikt, maar ik wilde eens kijken of het zou lukken met een alternatief daarvoor. Niet iedereen houdt van lijnzaad of chia, alhoewel die smaak niet echt terugkomt als je gaat bakken.

Voor de vegan chocoladecake gebruikte ik verder amandelmeel en amandelmelk. Dit kun je desgewenste vervangen voor bijvoorbeeld chufameel (als je geen noten verdraagt) of een andere plantaardige melk.

Voor het maken van het beslag gebruikte ik de mixer van de Braun MultiQuick 9 (type MQ 9195XLI)

Chocolade frosting

Natuurlijk is het maken van de frosting ook een essentieel onderdeel van deze heerlijke cake. Zonder is het ook lekker maar mist het wel wat. De frosting maak je met plantaardige boter en plantaardige chocola. In sommige chocola-soorten wordt melk gebruikt dus check dat goed als je dit wilt maken én het volledig vegan wilt houden.

Probeer ook eens mijn vegan brownies.

Vegan chocolade cake

Vegan chocoladecake met chocolade ganache – glutenvrij

aantal personen: 8 voorbereidingstijd: 15 MINUTEN bereidingstijd: 40 MINUTEN totale tijd: 55 MINUTEN
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Vegan
Porties 8 portie(s)
Calorieën 391 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 banaan
  • 50 gr appelmoes
  • 1 tl vanille
  • 1 el amandelpasta
  • 100 gr ahornsiroop
  • 50 gr suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 160 ml amandelmelk
  • 25 gr cacaopoeder
  • 25 gr maïzena
  • 155 gr amandelmeel

Frosting

  • 50 ml amandelmelk
  • 50 gr pure chocola zonder melk
  • 40 gr plantaardige boter ongezouten zacht
  • 200 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een 25 cm cakeblik met bakpapier en zet apart.
  • Prak de banaan met een vork en voeg deze samen met de vanille, appelmoes, amandelpasta toe aan de XL Foodprocessor van de Braun MultiQuick. Klop dit vervolgens goed door met behulp van de kneedhaken in de Foodprocessor XL. Deze accessoire werkt als een
  • keukenmachine.
  • Voeg de ahornsiroop, suiker, bakpoeder en baking soda en het zout toe en kneed weer even goed door.
  • Voeg nu de plantaardige melk toe en meng het goed.
  • Voeg de cacaopoeder en de maizena toe en kneed tot een glad geheel.
  • Als laatste voeg je het amandelmeel toe. Is het beslag nog te dun dan voeg je nog wat extra amandelmeel toe.
  • Giet je beslag over in de cakevorm en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten of tot een houten prikker en bijna schoon uitkomt. Er mag nog wel wat bruin aan het stokje zitten.
  • Laat eerst 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal dan eruit en laat verder afkoelen.
  • Maak ondertussen de frosting door de amandelmelk, plantaardige boter en chocola (in stukjes gebroken) au bain marie te verwarmen.
  • Klop het daarna even door met de garde van de MultiQuick.
  • Voeg de helft van het poedersuiker toe en klop dit even door met de garde. Zet voor minimaal een half uur in de koelkast en check dan hoe dik het is. Is het nog erg dun dan voeg je poedersuiker toe tot het de juiste dikte heeft. Het moet smeerbaar zijn en niet al te veel uitlopen.
  • Je kunt de cake op diverse manier versieren. Je kunt er een dubbele cake van maken door de cake doormidden te snijden en de twee helften met frosting ertussen te bekleden of je kunt er 1 laag van maken.
  • Bewaar in de koeling voor maximaal 3 dagen.
  • Notes
  • De cake heeft de neiging om in het midden enigszins in te zakken. Dit maakt voor de smaak niks uit maar wil je het mooi presenteren draai de cake dan om en doe de frosting op de onderkant.

Notities

De cake heeft de neiging om in het midden enigszins in te zakken. Dit maakt voor de smaak niks uit maar wil je het mooi presenteren draai de cake dan om en doe de frosting op de onderkant.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 391kcalKoolhydraten: 56gProteine: 6gVet: 18gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 1mgNatrium: 449mgKalium: 197mgVezels: 5gSuiker: 43gVitamine A: 193IUVitamine C: 1mgCalcium: 138mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Braun MultiQuick.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!