Gezonde chocoladecake

Oké, mijn chocoladecake is niet 100% gezond, maar wel een stuk gezonder dan je van me gewend bent. Ik gebruik namelijk de helft minder aan suikers en voeg een magisch ingrediënt toe, waar ik je zo meer over vertel. Verder ga ik voor een combi van zonnebloemolie, toch een beetje suiker, bloem, eieren en cacao.

Voor alle chocolade fans heb ik ook nog een recept voor gezonde brownies. Probeer die ook zeker uit! Of natuurlijk mijn ultieme brownie recept.

Een magisch ingrediënt

Ja, je leest het goed, in mijn gezonde chocoladecake zit een bijzonder ingrediënt, tromgeroffel alsjeblieft.. Biet! I know, het klinkt wat raar, maar je merkt er helemaal niks van. I promise. Vaak zijn gezonde versies van cake mega droog en dat voorkom je dus met dit magische ingrediënt. Ook maakt het de cake net even wat zoeter. Je maakt namelijk flink gebruik van de natuurlijke suikers, waardoor er weer veel minder gewone suiker in hoeft. Ik zie alleen maar voordelen.

Bewaar trouwens het bietensap van de biet, want dat verwerken we zo meteen in de cake en daar maken we ook nog een heerlijke chocolade ganache van.

Witte chocolade ganache

De chocolade cake zelf is slechts de basis. Wat deze cake helemaal feestelijk maakt, is de heerlijke chocolade ganache die je er aan het einde overheen giet. Verarm hiervoor slagroom, witte chocola en het bietensap in een pan en roer goed door elkaar. Hoe easy? Serveer de cake warm voor de aller lekkerste smaakbeleving. Als je het echt gezond wil doen, laat je deze weg, maar dat kan ik toch niet.

De bereidingswijze van deze gezondere chocolade cake vind je hieronder. Geniet ervan!

Gezonde chocoladecake
Totale tijd1 uur 10 minuten

Gezonde chocoladecake

4.20 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 stukken

Voor de cake

  • 400 gr gekookte biet bewaar het sap
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • Snuf zout
  • 100 gr suiker
  • 260 gr bloem
  • 40 gr cacao
  • 1 tl baking soda

Voor de ganache

  • 100 ml slagroom
  • 300 gram witte chocolade in stukjes
  • 1 el bietensap

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 190ºC.
  • In een blender voeg je de bieten, 3/4 van het bietensap, de zonnebloemolie en vanille extract toe. Maal het geheel tot een gladde substantie. Houd 1 el van het bietensap apart voor de ganache.
  • Voeg vervolgens twee eieren en een snufje zout toe aan de blender en blend dit nog even kort mee.
  • Meng in een andere (grote) kom de suiker, cacao, bloem en baking soda. Voeg het bietenmengsel toe aan de kom met droge ingrediënten.
  • Vet de tulband of het bakblik in met een neutrale oliespray. Strooi met behulp van een zeefje, een beetje cacao over de tulband. Giet het beslag erbij.
  • Zet de chocoladecake in zijn geheel in de oven en bak af voor 50 minuten.
  • Haal de cake uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.
  • Maak ondertussen de chocolade ganache. Verwarm hiervoor de slagroom en de witte chocolade samen met een eetlepel bietensap in een pannetje.
  • Stort de cake op een mooie plaat of schaal en schenk de chocolade ganache er overheen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Gezonde chocoladecake miljuschka

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.20 from 5 votes (3 ratings without comment)