Gekaramelliseerd buikspek in kokoswater

Gekaramelliseerd buikspek

Deelde ik vanmorgen nog het heerlijke recept voor een makkelijke quiche met groene groentes, nu een heel lekker gerecht met gekaramelliseerd buikspek.

Buikspek is typisch zo’n gerecht waar je van houdt of je vindt het helemaal niks. Ik hoef je vast niet te vertellen in welk kamp mijn voorkeur ligt. Ik vind niks zo lekker als een gestoomd broodje met buikspek bijvoorbeeld.

Dit gerecht is weer een hele andere variant en gebaseerd op mijn reis door het prachtige Vietnam. Het buikspek wordt hier eerst hard aangebakken in de suiker.

Suiker karamelliseren

Je eerste stap tot het maken van dit gerecht is dus het karamelliseren van de suiker. Let goed op dat het niet te donker wordt want het moet ook nog even bakken met het buikspek zelf. En zwarte karamel vind niemand lekker. Dus niet te donker laten worden voor je het buikspek erbij doet. Je doet dit in blokken zodat het ook wat sneller gaart.

Bak het spek tot het een mooi goudbruine kleur krijgt. Niks zo lekker als goed gekaramelliseerd buikspek!

Als het vlees eenmaal een mooie kleur heeft voeg je de rest van de smaakmakers toe en het kokoswater. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 2 uur rustig sudderen zodat het buikspek mooi zacht wordt en alle smaken goed intrekken.

Kaisoi

Kaisoi is heerlijk bij dit gekaramelliseerd buikspek maar wat minder bekend in Nederland. Het is een koolsoort die met name in Azie veel word geteeld en gebruikt. Je kunt het dan ook veelal vinden in de toko’s. Kun je het niet vinden of heb je geen zin om er naar op zoek te gaan. Je kunt het ook vervangen door amsoi of paksoi.

Om het gekaramelliseerd buikspek af te maken als gerecht, snij je de kaisoi in stukken en die wok je met de lente ui en nog wat van de soja en vissaus.

Je kookt de jasmijnrijst erbij (of gebruik basmati of pandanrijst) De gekookte eieren voeg op het laatst toe aan het buikspek in de pan en dit laat je nog een paar minuutje mee koken zodat de smaken ook in het ei trekken.

gekraramelliserd buikspek

Gekaramelliseerd buikspek in kokoswater

Dit gerecht wordt gemaakt met kaisoi, een kool die hier wat minder makkelijk verkrijgbaar is. Vervang desgewenst voor paksoi of een andere mooie koolsoort.
4.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 6 portie(s)
Calorieën 1478 kcal

Ingrediënten
 

  • 6 eieren
  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 grote sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1 kilo buikspek
  • 60 g suiker
  • 3 el vissaus
  • 3 el sojasaus
  • 4 tl Chinese 5-spices
  • 600 ml kokoswater
  • 600 g jasmijnrijst

Om te wokken

  • 800 g kaisoi mosterdkool
  • 2 lente-uien
  • 3 el olie
  • 2 el sojasaus
  • 1 el visaus

Instructies
 

  • Kook de eieren gedurende 6 minuten. Laat de eieren schrikken, pel ze en leg ze apart.
  • Pel en pers de knoflook. Pel en snipper de sjalotten. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in grove stukken. Snijd het buikspek in grote blokken.
  • Verhit een stevige braadpan op zacht vuur en voeg de suiker toe. Wacht tot de suiker in circa 5 minuten is gekaramelliseerd en voeg vervolgens direct de blokken buikspek toe. Bak het spek in circa vijf minuten aan alle kanten goudbruin.
  • Voeg de knoflook, sjalotten, rode peper, vissaus, sojasaus, 5-spices en het kokoswater toe en doe de deksel op de pan. Stoof het geheel 2 uur tot het spek zacht is maar nog wel stevigheid heeft. Voeg op het einde de gepelde eieren toe en stoof deze nog 5 minuten mee.
  • Kook intussen de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de kaisoi in grove stukken en de lente-ui in reepjes. Verhit een scheut olie in een wok. Wok de kaisoi 1-2 minuten op hoog vuur. Voeg op het einde de soja- en vissaus toe.
  • Serveer het buikspek met de kaisoi en de gekookte jasmijnrijst en bestrooi met lente-uien.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 1478kcalKoolhydraten: 107gProteine: 34gVet: 101gVerzadigde vetten: 35gTrans Fat: 1gCholesterol: 284mgNatrium: 2033mgKalium: 1133mgVezels: 7gSuiker: 19gVitamine A: 506IUVitamine C: 65mgCalcium: 173mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.