Buikspek
Buikspek is zo’n stuk vlees waar je hart gewoon sneller van gaat kloppen. Letterlijk vet lekker. Het komt van de onderkant van het varken en bestaat uit laagjes vlees, vet en die fantastische zwoerd die knapperig wordt als je het goed behandelt. En ja, het heeft even tijd nodig, maar goed eten laat zich niet haasten. Eerst lekker marineren, dan langzaam garen, en als kers op de taart: onder de grill voor dat crunchy korstje waar je spontaan voor gaat applaudisseren. Buikspek is niet alleen een smaakbom, het is ook een feestje van texturen. Knapperig, sappig, sticky… ik bedoel, hallo?!
Bao buns…
Als buikspek het hart van dit gerecht is, dan zijn die gestoomde broodjes de ziel. Bao buns, of gua bao zoals ze traditioneel heten, komen uit Taiwan en zijn inmiddels helemaal ingeburgerd in het streetfood wereldje. En terecht. Ze zijn zacht, luchtig, een tikkeltje zoet en vouwen zich als een knuffeltje om al dat lekkers dat je erin stopt. Een soort Aziatische taco, maar dan met een wolkje in plaats van een harde shell. Je kan ze gewoon halen bij de lokale toko in de buurt! Of zelf maken…. in ieder geval, ze brengen die fluffy joy waar je instant gelukkig van wordt.

Waar komt deze knaller vandaan?
Deze combinatie van buikspek en bao buns komt oorspronkelijk uit Azië, Taiwan om precies te zijn, maar inmiddels hebben foodies over de hele wereld ‘m geadopteerd en er hun eigen draai aan gegeven. Denk aan pittige varianten met kimchi, vegan versies met pulled jackfruit, of zoals deze, lekker klassiek met geroosterd buikspek, hoisinsaus en ingelegde groentjes. Het is de perfecte balans tussen comfort food en showstopper. Dus als je indruk wilt maken aan tafel? Dit is je geheime wapen!
Nog een laatste tip!
Serveer dit gerecht met een koud biertje of een fris limoen-gember watertje, en je hebt een maaltijd waar mensen nog weken over napraten. En het mooiste? Je kunt alles voorbereiden en op het laatste moment in elkaar zetten. Dus geen stress in de keuken, alleen maar shinen. Want jij verdient het om net zo veel te genieten als je gasten.

Gestoomde broodjes met geroosterd buikspek
Ingrediënten
- 2,5 kilo varkensbuikspek
- 150 g zout + 1 eetlepel
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 25 stoombroodjes van de toko
- Hoisin-saus naar smaak
- Sriracha of andere hete saus naar smaak
Bereidingswijze:
- Leg het buikspek in een grote braadslee en wrijf in met 150 gram zout en versgemalen zwarte peper. Leg met de vet kant naar boven, dek af met vershoudfolie en zet minimaal 6 uur in de koelkast.
- Spoel het zout van de buikspek af, en dep de buikspek goed droog.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet de braadslede 1 uur in de oven op 220 °C. Verlaag dan de temperatuur naar 125 °C en braad nog 75 minuten.
- Laat het vlees afkoelen, en laat het daarna helemaal koud worden in de koelkast (dit kan dus ook de dag van tevoren).
- Snijd de komkommer in fijne plakjes en bestrooi met 1 eetlepel zout en 1 eetlepel suiker. Haal het buikspek uit de koelkast en snijd in plakken van circa 1 centimeter breed. Bak kort op in een pan.
- Stoom de broodjes zoals aangegeven op de verpakking. Doe op elk broodje hoisin-saus en sriracha naar smaak, en leg daarop de plakjes komkommer. Leg er als laatste 2 plakken buikspek op.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.