Gegrilde witte asperges

Gegrilde witte asperges

Zoals ik al zei, kan je heel veel met witte asperges. Traditioneel kook je de asperges dus en eet je ze met ham, zalm of krieltjes en een lekkere saus zoals Hollandaisesaus of botersaus. Zoals mijn recept hier met ham en boter. Maar dit keer, bereid ik ze helemaal anders. Ik gril ze en maak ze af met een gerasp van gepekelde eidooier, huh wattes? Ik leg het je uit.

Gepekelde eidooier

Zie je de gele spikkels op de foto? Het lijkt wel de rasp van een citroen, maar dat is het niet. Het is een gepekelde eidooier die ik met een fijne rasp over de asperges rasp. Een gepekelde eidooier is een eidooier die is ondergedompeld in een zoutoplossing (pekel) en vervolgens wordt geconserveerd door deze te laten drogen of te marineren. Het pekelen van een eidooier verandert niet alleen de textuur maar ook de smaak. Zo is het door de pekel een stuk zouter. Je kan ze gebruiken als smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten, zoals salades, pasta’s, of als garnering op broodjes. Het proces van pekelen helpt ook om de eidooiers langer houdbaar te maken. Die citroen, waar ik het net over had? Dat is natuurlijk hartstikke lekker. Dat geeft een frisse smaak aan de romige asperges. Dus in plaats van de gepekelde eidooier of kun je ook een beetje citroenrasp over je gerecht doen. Of allebei, waarom ook niet?

Mijn nummer 1, keukentool is deze rasp. En je raadt het al, daar rasp ik de eidooier of citroen mee.

 

 

Asperge recepten

Het asperge seizoen is maar van korte dus daar moeten we alles uithalen. Ik heb gelukkig nog veel meer asperge recepten voor je. Met de witte asperges maak ik ook vaak aspergesoep. Of ik doe ze door de pasta. Zoals mijn pasta carbonara met witte asperges, ja laat de Italianen het niet horen. Meer fan van groene asperges? Daar maak ik een plaattaart van of ik maak ze in de oven.

 
asperges ei
Totale tijd15 minuten

Gegrilde witte asperges

Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kg witte asperges
  • 1 el neutrale olie
  • 100 gr roomboter
  • 1 gepekelde eidooier 
  • snuf Maldon zout

Bereidingswijze: 

  • Schil de witte asperges en kook deze voor 5 minuten.
  • Dep de asperges droog en smeer in met neutrale olie.
  • Verwarm een grillpan en grill de asperges aan beide kanten totdat er een mooie grillstreep ontstaat. Zet eventueel een zware pan op de asperges zodat ze mooi grillen.
  • Laat de boter smelten in een steelpannetje.
  • Haal de asperges van het vuur, giet de gesmolten roomboter eroverheen en rasp de gepekelde eidooier over de asperges.
  • Maak af met Maldon zout. Eet smakelijk!  
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

asperge ei miljuschka

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.