Zelf snelle Hollandaisesaus maken in een blender

Tijd

Categorieën: Bijgerechten, Recept

Snelle Hollandaisesaus maken

Saus is typisch zo’n ondergewaardeerd element bij een gerecht. Maar vaak is het juist de saus die alle elementen bij elkaar brengt en daarmee onmisbaar is! Neem nu Hollandaisesaus. Deze geweldige romige saus heeft de naam nogal wispelturig te zijn. De één durft het niet aan om hem te maken, de ander heeft continu problemen met het fabriceren van Hollandaisesaus.

Hollandaisesaus

Tips voor de perfecte Hollandaise uit de blender

Daarom heb ik vandaag voor jullie een recept voor een snelle Hollandaisesaus. Je maakt dit heel makkelijk in een blender. In plaats van eindeloos te kloppen met een garde zet je deze binnen een paar minuten op tafel. Heerlijk voor bij je eggs benedict of bij witte asperges.

Een aantal dingen om rekening mee te houden als je deze snelle Hollandaise gaat maken. Ten eerste het smelten van de boter. Zorg dat je dit langzaam laat gaan en zet het vuur dus niet te hoog. Het moet niet gaan spetteren en sputteren. Langzaam smelten is prima.

Doe alle ingrediënten (behalve de boter) in de blender en laat het even goed draaien op medium snelheid tot het licht van kleur wordt. Voeg nu – met de blender op lage snelheid – de boter in een dun straaltje toe. De saus gaat nu binden. Laat nog heel even kort draaien en breng dan op smaak met peper en zout en eventueel nog met wat extra citroen.

snelle hollandaise 2

Hollandaisesaus

Zelf makkelijke Hollandaisesaus maken

Dit recept maakt ongeveer 250 ml saus
4.72 van 7 stemmen
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang Bijgerecht
Porties 1 portie

Benodigdheden

 • Blender

Ingrediënten
 

 • 110 gr boter ongezouten
 • 3 eidooiers
 • 1 el citroensap
 • ½ tl zout
 • 1/8 tl cayenne

Instructies
 

 • Smelt de boter in een klein pannetje. Zorg dat het niet te hard gaat, je wil dat het langzaam smelt.
 • Meng eidooiers, citroensap, zout en cayennepeper in je blender. Zet hem op medium snelheid tot het lichter in kleur wordt – blend ongeveer 20-30 seconden.
 • Zodra de eidooiers lichter van kleur zijn geworden, zet je de blender op lage snelheid en voeg nu – terwijl de blender draait – langzaam de gesmolten boter toe.
 • Blijf nog een paar seconden draaien nadat alle boter is toegevoegd.
 • Zet de blender uit en proef of er nog zout of citroen aan moet worden toegevoegd.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!