Broccolirijst met kip en witte asperges
Ik kies er bij dit recept voor om de witte asperges kort te koken. Zo zijn ze perfect gaar, maar niet tĆ© zacht. De asperges zijn op deze manier snel klaar; een minuutje of vijf is meestal afdoende. Daarbij hou ik ook de eerder afgesneden kopjes apart en voeg die nog iets later toe. Die zijn namelijk het snelste klaar. Fijngemalen broccoli ā alias broccolirijst ā kun je zelf maken, maar ook kant-en-klaar bij de supermarkt halen. Ik vind het een ideaal ingrediĆ«nt! Het is natuurlijk niet te vergelijken met echte rijst, maar het lijkt qua structuur een beetje op elkaar. Vandaar mijn benaming; maar noem het wat je wilt. Lekker is dit gerecht sowieso.
Witte asperge
Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen.
Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.
Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep.
Ben je benieuwd naar meer recepten met witte asperges? Probeer dan ook eens mijn lasagne van witte asperges, pasta carbonara met witte asperges, witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus of witte asperges met ei.

Broccolirijst met witte asperges en kip
Ingrediƫnten
- 400 gr broccolirijst
- 100 gr babyworteltjes in schijfjes
- 1 el olijfolie
- 200 gr kipfilet in blokjes
- peper en zout
- 300 gr witte asperges schoongemaakt, in stukjes
- 1 limoen
- 1 bosje dille gehakt
- 1 bosje platte peterselie gehakt
Dressing
- 3 el mayonaise licht en romig
- 1 el limoensap
- rasp van 1/2 limoen
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Neem een ruime koekenpan of hapjespan en verwarm hierin de olijfolie. Zet ondertussen ook een grote pan met water op voor de asperges.
- Bestrooi de kipfilet met peper en zout en bak deze goudbruin in de koekenpan. Haal uit de pan en voeg de broccolirijst en de stukjes wortel toe. Bak dit even mee tot de broccoli mooi groen wordt en de worteltjes iets zachter. Laat niet te lang bakken, dat is niet nodig.
- Kook de aspergestukjes kort in het kokende water (de kopjes mogen als laatste). Hou hiervoor ongeveer 5 minuten aan, meer is niet nodig.
- Neem nu twee mooie kommen en verdeel hierin de broccolirijst. Hierop komt je gebakken kipstukjes, de gekookte asperges en de verse kruiden.
- Maak de dressing door de ingredienten hiervoor te mengen. Doe wat van de dressing over de broccolirijst en geef de rest er apart bij.
- Serveer de broccolirijst met nog een extra partje limoen.
Voedingswaarde per portie
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Glutenvrije recepten
- Groente recepten
- Kip recepten
- Koolhydraatarme recepten
- Recepten
- Rijst recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka