Diner recepten

Ratatouille – op mijn manier

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 45 minuten
  • Aantal personen 4 personen

Ingredienten

3 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 aubergine, in dunne plakken

2 courgettes, in dunne plakken

1 kg trostomaten, in dunne plakken

1 rode paprika, in in dunne plakken

1 gele paprika, in dunne plakken

1 el tomatenpuree

2 el rode wijnazijn

1 el verse rozemarijn, fijngehakt

1 el verse tijmblaadjes

2 takjes verse basilicum

Olijfolie

Peper en zout

Saus

150 ml slagroom

100 ml melk

100 gr oude kaas

peper en zout

Sharing is caring!

Een heerlijk Franse ratatouille

Nu we als Nederlanders deze zomer toch meer thuis blijven dan ‘normaal’ kun je natuurlijk ook prima je favoriete recepten uit de rest van Europa thuis namaken. Een van mijn favorieten is een ratatouille.

In plakjes

Ik maak daar natuurlijk mijn eigen versie van met lekker veel groente. Ik vind het leuk om de groente in plakjes te snijden en zo om en om te rangschikken in de ovenschaal, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het prima wat kleiner snijden en door elkaar husselen. Dat is ook hoe een echte ratatouille wordt gemaakt.

Van origine komt er alleen een tomatensaus bij de ratatouille maar ik vind het heerlijk met als extra slagroom en melk. En lekker veel oude kaas.

Ratatouille

Ratatouille

Aantal personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • 2 courgettes, in dunne plakken
  • 1 kg trostomaten, in dunne plakken
  • 1 rode paprika, in in dunne plakken
  • 1 gele paprika, in dunne plakken
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el verse rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 2 takjes verse basilicum
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Saus

  • 150 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 100 gr oude kaas
  • peper en zout

Instructies

    Oven voorverwarmen op 210˚C
    Neem een ruime ronde ovenschaal en zet hier alle plakjes groenten om en om in. Zorg dat je een goede afwisseling hebt klaar kleur en probeer het zo recht mogelijk in de schaal te zetten.
    Het hoeft natuurlijk niet perfect te zijn. De smaak is evengoed lekker.

    Verwarm een koekenpan met wat van de olijfolie en fruit hierin de ui tot glazig. Voeg dan de knoflook toe en de tijm en rozemarijn. Mix de tomatenpuree erdoor.

    Als laatste doe je de slagroom, melk en de oude kaas in de pan en roer dit even door. Breng de saus op smaak met peper en zout en giet over de groenten in de ovenschaal.

    Zet eerst in de oven op 210˚C voor 15 minuten. Draai de oven dan lager tot 180˚C en bak nog eens voor 30 minuten. Worden de groenten te donker dek dan af met aluminiumfolie.

    Serveer warm en garneer met basilicum.

Nog meer lekkers