De ultieme carrot cake cupcakes

Carrot cake recept

Het maken van deze worteltaart is heel eenvoudig al zitten er wel wat stappen aan. Ik vind het erg lekker met een topping van gekarameliseerde wortel en een frosting van roomkaas en kwark. Dat maakt het wat minder zwaar dan een volledige roomkaas frosting.

De rozijnen die in de cake gaan laat ik altijd even weken in sinaasappelsap. Dat geeft ze net wat extra smaak. De wortelreepjes laat ik even kort koken in sinaasappelsap met eventueel een schepje suiker of honing erbij voor een extra zoet accentje. Voor het gemak koop ik soms kant- en klaar geraspte wortel voor. Die snij ik dan wel iets kleiner en doe ze zo door het beslag. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de wortel te raspen, maar heb je daar echt een hekel aan dan is geraspt kopen ook een optie. Mijn ultieme worteltaart is niet mierzoet zoals sommige Amerikaanse recepten voor worteltaart, maar net zoet genoeg.

 

 

Cupcake power

Cupcakes zijn kleine, heerlijke gebakjes die de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden. Ze worden traditioneel gemaakt van een zachte en luchtige cakebeslag, dat in kleine papieren of metalen bakvormpjes wordt gegoten en vervolgens gebakken. Tegenwoordig zie ze in alle vormen en maten zoals cupcakes met limoen en maanzaad of een vlinder cupcaketaart.

De ideale traktatie

Cupcakes zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook handig om uit te delen op feestjes of als traktatie op school. Door hun kleine formaat en mooie presentatie zijn cupcakes erg geschikt voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften en babyshowers. En deze carrot cake cupcakes zijn dus zelfs nog een beetje gezond. 

MicrosoftTeams image 9
Totale tijd25 minuten

Carrot cake cupcakes

3.97 van 33 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 1 medium sinaasappel
  • 140 gr rozijnen
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 115 gr volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bakzout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 140 gr donkere basterdsuiker
  • 280 gr wortel
  • 2 eieren
  • 115 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr roomkaas
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappelrasp
  • 1,5 tl citroensap
  • 50 gr geraspte wortelreepjes
  • 1 sap van sinaasappel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Voor de cake, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je het beslag maakt.
  • Vet de cupcake tredes in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  • Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is.
  • Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
  • Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en schep dan alles dan in je bakblik. Gebruik een lepel om de cake een beetje aan te drukken en te egaliseren. Door alle wortel is het een behoorlijk stevig beslag.
  • Bak voor 15 minuten of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in de tredes afkoelen, doe dan over op een cake rek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
  • Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang.
  • Roer het citroensap erdoor. Smeer de frosting over de cake en snij in 16 blokken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed afgedekt in de koelkast bewaard voor een dag of 2.
  • Zonder de frosting dan. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdicht blik zonder frosting of in de koelkast met frosting.
  • Voor de extra worteltopping doe je de 50 gr geraspte wortel in een kleine steelpan en voeg hier het sinaasappelsap en eventueel een klein schepje suiker aan toe. Laat dit even goed doorkoken tot de wortel zacht en zoet wordt. Giet dan af, laat even uitlekken en verdeel over de frosting.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

MicrosoftTeams image 9

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.