Halloween cupcakes

Tijd

Heerlijke Halloween cupcakes

Er zijn weinig dingen die meer voldoening geven dan het maken van cupakes. Deze zijn zeer geschikt voor halloween, maar natuurlijk ook gewoon heel erg lekker op elk ander moment van het jaar.

Door de pompoen en de cranberries is het wel een typisch herfstbakgerecht dus doe er je voordeel mee.

In dit geval heb ik het recept voor de botercreme gevonden op Laura’s Bakery Voor de topping gebruikte ik hier Halloween sprinkles van Funcakes, maar je kunt nog veel meer halloween versieringen aanbrengen met bijvoorbeeld deze grappige prikkers.

Marsepeinen versieringen

Het is ook heel leuk om de cupcakes te versieren met marsepeinen pompoentjes, grafzerken of heksenmutsen. Heel leuk om de halloween cupcakes met de kids te versieren. Dit is eigenlijk de basis. Laat je fantasie de vrije loop!

Maak ook zeker deze halloween koekjes!

halloween cupcakes

Halloween cupcakes

In dit recept gebruikte ik kastanjemeel als extra smaakmaker. Hoewel heel lekker is het geen must. Heb je het niet gebruik dan 50 gr extra zelfrijzend bakmeel.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Halloween
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

Voor de cupcakes:

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 gr licht bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr geroosterde pompoenpuree zie link
  • 125 gr cranberries gedroogd
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr kastanjemeel
  • 1 tl baking soda

Voor de botercreme

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr roomboter ongezouten – op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
  • Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
  • Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt
  • Vanille botercreme
  • Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
  • Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
  • Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.