Kerst cupcakes met cranberry’s en noten

35 minuten

Deze kerst cupcakes met cranberry’s en noten zijn niet alleen een feestje om te zien, maar ook onweerstaanbaar lekker om te eten. De cakejes zelf worden extra winters van smaak door de cranberry’s, noten en koekkruiden. De romige botercrème als flinke toef op de kerst cupcakes maakt het kerstgevoel compleet.

Deze kerst cupcakes maak je zo

Qua noten kun je voor gemengde noten gaan, of een mix maken van jouw favoriete nootjes. Ik vind zelf walnoten en pecannoten bijvoorbeeld echt heerlijk in deze cupcakes, maar hazelnoten en amandelen zijn ook een heel goed idee.

Zowel het cakebeslag als de botercrème voor deze kerst cupcakes maakte ik in de KitchenAid. Deze keukenmachine maakt perfect luchtig cakebeslag én een prachtige gladde botercrème.

Voor de botercrème gebruik je goede kwaliteit roomboter; deze mix je luchtig in de kom. Vervolgens voeg je de poedersuiker, zout en vanille-extract toe en draai je alles op lage snelheid tot een glad geheel. Je kunt tot slot een minuscuul beetje melk toevoegen om de botercrème voor deze kerst cupcakes nog romiger te maken. 

Ook lekker om te maken deze feestdagen: deze feestelijke mini pavlova’s

Kenwood Kerst cupcakes

Kenwood Kerst cupcakes

Kerst cupcakes met cranberry's en noten

4.28 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 cupcakes

Benodigdheden

  • 1 muffinbakvorm
  • 12 Muffinpapiertjes
  • 1 Keukenmachine of handmixer

Ingrediënten
 

  • 240 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 groot ei of twee medium
  • 4 el gesmolten boter afgekoeld
  • 150 g cranberry's eventueel iets gehakt
  • 75 g noten gemengd, gehakt
  • 1 tl koekkruiden

Botercreme

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • 1-2 el volle melk
  • 1/2 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • zilveren eetbare decoratieparels optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een cupcakevorm met papiertjes of vet de muffinvorm heel goed in.
  • Doe bloem, bakpoeder, zout en koekkruiden in een aparte kom en roer dit even door zodat het gemengd is.
  • Doe het ei in een kom. Voeg de suiker, melk en vanille toe aan de eieren en klop dit goed door met een handmixer of keukenmachine.
  • Giet de (afgekoelde!) boter nu bij je eiermengsel en klop door. Voeg de overige droge ingrediënten (je bloemmengsel) toe aan de natte en klop voor niet langer dan 10 seconden. Dit is belangrijk om te zorgen dat de cupcakes niet te hard en droog worden! Roer de cranberry's en noten er met een spatel door.
  • Verdeel over je klaarstaande cupcake-papiertjes en bak voor ongeveer 20 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rek voor je de botercrème erop doet.

Botercrème

  • Voor de botercrème doe je de boter in een kom. Roer dit even los met een klopper. Voeg nu de poedersuiker, zout en vanille-extract toe en draai dit op lage snelheid tot een glad geheel.
  • Voeg eerst 1 eetlepel melk toe om het wat romiger te maken. Kijk hoe de dikte is. Is het nog te stevig? Voeg dan de tweede eetlepel toe.
  • Doe de botercrème over in een spuitzak en leg tot gebruik in de koeling.
  • Spuit de botercrème op de cupcakes zodra deze volledig zijn afgekoeld. Versier de toeven eventueel met de zilveren parels of andere kerstversiering.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.