Ultieme worteltaart (carrotcake)

1 uur 20 minuten

Carrotcake, worteltaart of wortelcake

Misschien wel het tweede cakerecept dat naast mijn ultieme bananencake heel vaak hier op tafel staat: een heerlijke carrotcake. Hoewel ik nu niet meteen een cake zou aanraden om meer groente naar binnen te krijgen zit er toch behoorlijk wat wortel in deze bijna gezond te noemen cake. Door al die wortel krijg je een heerlijke cake die niet zo snel droog wordt.

Bereidingswijze carrotcake recept

Het maken van deze worteltaart is heel eenvoudig al zitten er wel wat stappen aan. Ik vind het erg lekker met een topping van gekarameliseerde wortel en een frosting van roomkaas en kwark. Dat maakt het wat minder zwaar dan een volledige roomkaas frosting.

De rozijnen die in de cake gaan laat ik altijd even weken in sinaasappelsap. Dat geeft ze net wat extra.

De wortelreepjes laat ik even kort koken in sinaasappelsap met eventueel een schepje suiker of honing erbij voor een extra zoet accentje. Mijn ultieme worteltaart is niet mierzoet zoals sommige Amerikaanse recepten voor worteltaart, maar net zoet genoeg.

Ik gebruik trouwens een vierkant bakblik van 20 cm bij 20 cm om mijn worteltaart in te bakken

Bewaren

Dit is typisch zo’n gerecht wat nog lekkerder wordt als je het even bewaart. De smaken kunnen dan goed intrekken en de worteltaart wordt nog beter! Wil je hem bewaren doe dat dan zonder de frosting. In een afgesloten trommel kun je het dan vijf dagen goed houden. Met de frosting (in de koelkast bewaren!) kun je de worteltaart twee dagen goed houden.

Voor het gemak koop ik hier soms kant- en klaar geraspte wortel voor. Die snij ik dan wel iets kleiner en doe ze zo door het beslag. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de wortel te raspen maar heb je daar echt een hekel aan dan is geraspt kopen ook een optie.

 

 
Ultieme worteltaart

De allerlekkerste worteltaart (carrotcake)

4.33 van 1019 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 medium sinaasappel
  • 140 g rozijnen
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 115 g volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder plus nog een snufje
  • 1 tl bakzout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 140 g donkere basterdsuiker
  • 280 g wortel fijn geraspt
  • 2 eieren
  • 115 g zelfrijzend bakmeel

Frosting

  • 100 gr roomkaas bv. Philadelphia
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappelrasp
  • 1,5 tl citroensap

Worteltopping

  • 50 gr geraspte wortelreepjes
  • sap van 1 sinaasappel

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 C. Voor de cake, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je het beslag maakt.
  • Vet een vierkant 20 cm bij 20 cm bakblik (of een ronde van 22 cm doorsnee) in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  • Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is.
  • Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
  • Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en schep dan alles dan in je bakblik. Gebruik een lepel om de cake een beetje aan te drukken en te egaliseren. Door alle wortel is het een behoorlijk stevig beslag.
  • Bak voor 50 minuten tot een uur of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, doe dan over op een cakerek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
  • Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang.
  • Roer het citroensap erdoor. Smeer de frosting over de cake en snij in 16 blokken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed afgedekt in de koelkast bewaard voor een dag of 2.
  • Zonder de frosting dan. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdicht blik zonder frosting of in de koelkast met frosting.
  • Voor de extra worteltopping doe je de 50 gr geraspte wortel in een kleine steelpan en voeg hier het sinaasappelsap en eventueel een klein schepje suiker aan toe. Laat dit even goed doorkoken tot de wortel zacht en zoet wordt. Giet dan af, laat even uitlekken en verdeel over de frosting.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Ultieme worteltaart

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.