Hoe rooster je groente het beste

Categorieën: Kooktips

Groente roosteren

Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen. In dit artikel vertel ik je graag hoe je groente het beste kunt roosteren.

De truc voor het perfect roosteren van verschillende soorten groenten is om de juiste temperatuur aan te tikken. Groente met een laag vochtgehalte (zoals bijvoorbeeld pompoen en wortel) hebben minder warmte en meer tijd nodig om te garen dan ‘zachtere’ groenten met meer vocht, zoals aubergine of courgette. 

De werkwijze is verder hetzelfde: verdeel je groente over een grote bakplaat in de oven en breng deze op smaak met peper, zout en eventueel andere kruiden en specerijen. Plus uiteraard voldoende olie. Zonnebloemolie is daar voor perfect, zeker als je op hogere temperatuur roostert, maar olijfolie kan ook juist extra smaak geven.

Deze groentes zijn heel geschikt om te roosteren

Wortels, bietjes, pompoen en andere stevige wortels en knollen (denk ook aan pastinaak en knolselderij) zijn ideaal om te roosteren. Maar ook de smaak van groene asperges of champignons wordt onwijs opgekrikt in de oven.

Rooster paprika’s of tomaten in de oven om te gebruiken als basis voor een (pasta)saus of salsa. 

Geen fan van bloemkool en broccoli? Met wat goede olijfolie en chili flakes en de juiste temperatuur van je oven tover je deze soms wat saaie groente om tot iets heerlijks.

Een goed alternatief voor friet is zoete aardappel, die je gemakkelijk in de oven bereidt. 

Print & plak in je voorraadkast:

Hieronder vind je een handig overzicht met de juiste baktijden, als je uit gaat van een oventemperatuur van 200 graden Celsius.

https://www.instagram.com/p/B-fETpCDDBg/
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.