Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum

Door de eenvoudige bereiding is de bruschetta een ideaal gerecht om te maken wanneer je gasten over de vloer krijgt. Serveer je het als borrelhap?Ā Maak er dan het liefst wat kleinere, handzame toastjes van.Ā Ook kun je de bruschetta‘s goed combineren met een Italiaans hoofdgerecht. Het is en blijft een succes gerecht!

Wat is bruschetta?

Bruschetta is misschien wel een van de meest eenvoudige, maar overheerlijke gerechten uit de Italiaanse keuken. Een bruschetta is een stukje geroosterd brood wat traditioneel gezien, wordt belegd met tomaten, knoflook, basilicum en olijfolie. De verse ingrediƫnten in combinatie met het knapperige brood is geweldig! Je kunt de bruschetta natuurlijk op nog veel meer manieren beleggen, maar deze is en blijft mijn favoriet.

Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum

Voor dit recept is het fijn als je tomaten van goede kwaliteit en lekker zoet en rijp zijn. Ook je basilicum is het beste supervers in mooie blaadjes, want die maken deze bruschetta helemaal af! Qua brood kun je voor allerlei soorten kiezen; ik vind zelf een vers stokbrood erg smakelijk, maar kies ook eens voor zuurdesembrood, ciabatta, focaccia of donker brood met pitten en zaden. Ook de tomatensoort is bepalend voor jouw gerecht. Ik kies zelf vaak voor roma tomaten of cherrytomaten uit mijn eigen moestuin. 

Variƫren met bruschetta

Geloof het of niet, ik vind dat een bruschetta veel meer is dan een traditioneel hapje. Bruschetta is enorm veelzijdig. Wat de bruschetta zo lekker maakt, is de combinatie van smaken en texturen. Deze bruschetta is een van mijn favorieten, maar aar bruschetta kan bijvoorbeeld ook prima zonder tomaat. Denk maar eens aan een geroosterd broodje met prosciutto en meloen of geitenkaas, perzik en walnoten. Met slechts een paar ingrediĆ«nten kun je een smaakvolle en veelzijdige topping maken op geroosterd brood. Kortom, al jouw creativiteit kun je kwijt als je bruschetta gerechten maakt.

Bruschetta horizontaal
Totale tijd10 minuten

Bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum

4.18 van 146 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 4 sneetjes stokbrood niet al te groot
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook door midden gesneden
  • paar takjes basilicum
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Rooster of gril de sneetjes stokbrood tot goudbruin. Als ze nog warm zijn, wrijf je ze even in met de doorgesneden knoflook.
  • Pak een kom. Snijd de tomaat in kleine stukjes. Hak de basilicum in dunne reepjes. Voeg de tomaat, basilicum, het zout, de peper en de olijfolie toe aan de kom Ć©n hussel alles goed door elkaar.
  • Beleg de gegrilde sneetjes stokbrood met het mengsel van fijngesneden tomaat, basilicum, olijfolie, zout en peper.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 130kcalKoolhydraten: 19gProteine: 4gVet: 5gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gNatrium: 152mgKalium: 346mgVezels: 3gSuiker: 5gVitamine A: 1025IUVitamine C: 17mgCalcium: 52mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.