Arancini (risottoballetjes met mozzarella en basilicum)

50 minuten

Arancini, gefrituurde risottoballetjes, zijn een heerlijke Italiaanse snack – ook heel geschikt als voorgerechtje. Ik maakte arancini gevuld met risottorijst, mozzarella en basilicum, maar weet: dit is een ultiem restjes-opmaak-gerecht. Gebruik dus gerust restjes risotto, groenten, pesto, gedroogde tomaten en oud brood als broodkruim.

Arancini: de Italiaanse bitterbal 

Arancini zijn gefrituurde balletjes, gevuld met ristottorijst, met een paneerlaagje van broodkruim eromheen. De klassieke arancini zijn gevuld met rijst en bolognesesaus, maar je kunt deze Italiaanse bitterballen natuurlijk maken zoals je zelf wil. Kijk daarom goed naar je restjes. De overige groenten, pesto, gedroogde tomaten, rijst en wat je ook hebt liggen, kan je in de balletjes als vulling verwerken. Enne, heb je nog oud brood of beschuit liggen? Die zijn perfect voor je paneermix!

Liever niet frituren?

Het maken van de arancini kan ook in de oven, maar dan worden ze wel wat minder knapperig. Frituren blijft het allerlekkerst!

Wil je ze in de oven maken, verwarm de oven dan voor op 180 graden. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Bak in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en krokant (wellicht wat korter of langer, afhankelijk van je oven).

De herkomst van arancini

Deze lekkernij is in de middeleeuwen ontstaan. De Arabieren introduceerde rijst en saffraan op Sicilië. En we kennen de Italianen ondertussen wel, die maken daar natuurlijk heerlijke creaties van!

Op 13 december 1646 kwam een graan-voorraadschip waarmee hongersnood werd verminderd. Sindsdien is deze dag de feestdag van Santa Lucia, waarop geen brood en pasta gegeten wordt, maar juist des te meer arancini. Het is dan ook hét traditionele gerecht van die dag. De bewoners van Sicilië noemen het ook wel de dag van de arancini

Vandaag de dag is het nog steeds een erg populair recept en zijn er vele variaties. Ze staan ook vrijwel altijd op de Italiaanse menukaart. De smaken variëren van een vulling met vlees, kip en vis en soms zelfs zoet (met pistache!). Ja, het is zo’n geliefd recept, dat er zelfs zoete varianten van gemaakt worden. 

Zo maak je ze zelf

Dit recept is geschikt voor 10 wat grotere balletjes of voor meerdere kleine. Uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze draait! Je serveert ze eventueel met een lekker dipsausje, bijvoorbeeld een sausje van mayonaise en (zelfgemaakte) pesto. 

Arancini (risottoballetjes gevuld met mozzarella en basilicum)

Arancini (risottoballetjes gevuld met mozzarella en basilicum)

Arancini (risottoballetjes gevuld met mozzarella en basilicum)

Dit recept is voor 10 wat grotere arancini of voor meerdere kleine. Uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze draait.
4.11 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 10 stuks

Ingrediënten
 

  • 250 g risottorijst
  • 1 kippen- of groentebouillontablet à 500 ml bouillon, verkruimeld
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 50 gr doperwten
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 125 g mozzarella uitgelekt
  • ½ bosje basilicum de blaadjes fijngehakt
  • 175 g bloem
  • 1 ei
  • ca. 300 g paneermeel

Instructies
 

  • Doe de risottorijst met het verkruimelde bouillontablet en 800 ml water in een pan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag zodat de rijst rustig bubbelt en kook tot de bouillon is opgenomen en de rijst gaar is; dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de doperwten eraan toe.
  • Roer de Parmezaanse kaas erdoor en laat de rijst helemaal afkoelen. Proef en roer er naar smaak zout en peper doorheen. Snijd 10 blokjes van de mozzarella en zet apart. Snijd de eventuele restjes van de mozzarella klein en roer ze door de risottorijst.
  • Schep een flinke eetlepel van de rijst in je handpalm en rol er een balletje van. Prik met je vinger een gat in het balletje en duw er wat gehakte basilicum en een blokje mozzarella in. Vul het gat met wat extra rijst. Herhaal tot je 10 ballen hebt en de rijst op is (uiteraard kun je meer ballen maken als je rijst overhoudt; houd hiervoor eventueel een paar extra blokjes mozzarella apart).
  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 180 °C.
  • Klop de bloem, het ei en 150 ml water tot een dik beslag. Strooi het paneermeel in een kom. Doop elk risottoballetje eerst in het beslag en laat het teveel boven de kom eraf druipen. Leg dan in de kom met paneermeel. Schep met je vingers paneermeel over het hele balletje zodat het goed bedekt is. Herhaal met de overige balletjes.
  • Frituur de arancini in circa 8 minuten rondom goudbruin. Laat ze even uitlekken en serveer ze warm of koud.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.