Wat is rabarber eigenlijk?
Voordat we naar het recept gaan, geef ik je eerst even een korte introductie tot de hoofdrolspeler: rabarber. Deze lange, roodkleurige stengels lijken misschien op een groente, maar rabarber is officieel een fruit. Het is familie van de duizendknoop en komt oorspronkelijk uit Siberië. De stengels zijn lekker zuur en worden vooral gebruikt in zoete gerechten zoals taarten, crumbles en dus compote. Let op: de bladeren zijn niet eetbaar, dus die laat je achterwege!
Waarom is rabarbercompote zo gezond?
Rabarber zit boordevol goede voedingsstoffen die je lichaam een boost geven. Check dit:
- Vitamine C: Helpt je immuunsysteem en houdt je skin glowing.
- Vitamine K: Goed voor je botten en bloedstolling.
- Calcium: Ook belangrijk voor sterke botten en tanden.
- Kalium: Ondersteunt een gezonde bloeddruk en spierfunctie.
Fun fact: Rabarber bestaat voor 95% uit water, dus het helpt je ook nog eens gehydrateerd te blijven.
Oké, je kunt compote kant-en-klaar kopen, maar geloof me het is een wereld van verschil als je het zelf maakt. Als je het zelf maakt, heb je de controle over wat erin gaat. Minder suiker, meer smaak, you name it. Bovendien is het maken van compote echt heel makkelijk en zo gedaan.
Rabarbercompote bewaren
In de koelkast kun je zelfgemaakte rabarbercompote makkelijk een week bewaren. Wil je er langer van genieten? Geen probleem! Vries de compote dan in porties in, dan kun je er wel 3 maanden mee vooruit. Ideaal voor als je een grote oogst rabarber hebt.
Dat ik dol ben op rabarber, daar zijn jullie inmiddels denk ik wel achter. Zo niet? Check dan even de recepten voor bijvoorbeeld rabarbermuffins of de rabarber tarte tatin. Of natuurlijk de rabarber cheesecake. Keus genoeg! Maar deze rabarbercompote is niet alleen heerlijk over alle zoete gerechten. Ik vind het persoonlijk ook top om dit te eten bij een lekker stukje krokant gebakken varkensvlees of kip. Probeer het vooral zelf en kijk waar jij het het lekkerste bij vindt! Ik hoor het graag!
Tip: Lekker op een boterham, door de yoghurt of als topping op ijs of cake. Of gewoon zo uit het potje lepelen, I won’t judge!
Hoe gebruik je rabarbercompote?
Zoals je hierboven al een beetje merkte, de mogelijkheden zijn eindeloos! Mijn favoriete manier om rabarbercompote te eten?
- Als topping op je yoghurt of havermout voor een zoet en fris ontbijt.
- Door de kwark roeren voor een snelle en gezonde snack.
- Als vulling in taarten of gebak voor een fruitige twist.
- Als saus bij vlees of vis voor een verrassende smaakcombinatie.

Zelf een heerlijke rabarbercompote maken
Ingrediënten
Ingrediënten
- 500 gr rabarber
- 250 gr geleisuiker
- sap van 1/2 citroen
Bereidingswijze:
Instructies
- Snij de rabarber in stukken. Neem een steelpan die groot genoeg is voor alle rabarber en doe hier de stukken in.
- Voeg nu een heel klein beetje water toe. Er komt enorm veel vocht uit de rabarber dus het water wat je er nu indoet is alleen om te voorkomen dat het meteen aanbakt. Voeg de suiker toe en het citroensap en breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Laat het ongeveer 10 minuutjes doorkoken of tot alle rabarber uit elkaar is gevallen in de zo kenmerkende sliertjes.
- Laat eventueel nog iets inkoken en laat volledig afkoelen.
- Heerlijk bij ijs, over de taart of met yoghurt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.