Wist je dat wij Nederlanders met Pasen gemiddeld 35 miljoen eieren opeten. Dat is gemiddeld ruim twee eitjes per persoon terwijl dat er normaal gesproken gemiddeld twee per week zijn. Ik moet ook wel bekennen dat ik maar al te graag gerechtjes maak met eieren tijdens Pasen: pittig gevulde eieren, ham- en eipotjes uit de oven, hartige eiermuffins en courgettenestjes met een eitje bijvoorbeeld, alleen dan is de paastafel compleet. Maar welke soorten eieren zijn er en zijn ze allemaal hetzelfde? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
Alle eieren verzamelen
Kippeneieren
Kippeneieren heb je in allerlei verschillende maten en kleuren. Toch kun je onderscheid maken in twee grote categorieën, namelijk witte eieren en bruine eieren. Gek genoeg is ooit het idee ontstaan dat bruine eieren ‘beter’ zijn dan witte. De witte eieren zijn daardoor ook bijna altijd goedkoper, terwijl er geen verschil is in smaak en de witte eieren beter schijnen te zijn voor het klimaat. Hoe dat precies zit, kun je hier zien.
In de meeste gevallen leggen kippen met witte veren witte eieren en kippen met bruine en rode veren bruine eieren. Logisch toch? Maar het is niet altijd het geval er zijn namelijk ook witte kippen die bruine eieren kunnen leggen. Pff, nu wordt het ingewikkeld. Daarom kun je het best naar de oorlellen kijken. Zijn de oorlellen wit? Dan de eieren ook. Zijn ze rood? Dan zijn de eieren bruin.
Verder heb je natuurlijk ook nog het onderscheid in biologische-, scharrel-, vrije uitloop, maïs- en volkoren eieren. De naam vertelt dan iets over het welzijn van de kip of over het voedselpatroon van de kip. Zo krijgen maïskippen (ook wel Poulet Jaune kippen) bijvoorbeeld extra maïs gevoerd waardoor ze eieren met donkergele dooiers leggen. Daarnaast hebben zij voldoende leefruimte en wordt er geen gebruik gemaakt van antibiotica tijdens het groeiproces. De eieren zijn niet per definitie gezonder, maar wel erg lekker!
Maar hoe weet je nou zeker dat je de goede eieren in de supermarkt koopt? Om het je wat makkelijker te maken, is dit mijn tip: kijk naar het nummer wat op het ei staat. Staat er een 0, dan gaat het om een biologisch product (de kippen die deze eitjes leggen, hebben de meeste ruimte en zijn voornamelijk buiten). Staat er een 1, dan gaat het om vrije uitloop eieren (gelegd door kippen die ook buiten lopen). Nummer 2 staat voor scharreleieren (deze kippen blijven over het algemeen binnen), en nummer 3 houdt in dat de kip in een kooi heeft gezeten. Probeer dus altijd type 0 te kopen.

Kwarteleieren
Kwarteleieren zijn kleine eitjes, gelegd door de kwartel. Qua structuur zijn ze iets steviger, maar in smaak zijn ze vergelijkbaar met die van kippeneieren. Daarnaast bevatten deze mooie eitjes nog meer voedingsstoffen. Met een beetje mazzel zijn ze te vinden in de grotere supermarkt, maar anders raad ik je aan om naar de poelier te gaan. Een nét gepocheerd of gekookt kwarteleitje geeft een gerecht, zoals bijvoorbeeld deze ossenworst tartare of gestoomde broodjes met kip, meteen een luxe uitstraling.
Ganzeneieren
Ganzeneieren zijn ongeveer drie keer zo groot als kippeneieren. Ook is de schaal veel harder en is de smaak aanzienlijk anders. Het ganzenei is vetter, romiger en intenser van smaak. Dit ei past bijvoorbeeld goed bij een gerecht met asperges. Mocht je ze ooit tegenkomen bij een poelier, groothandel of bij een boer: zeker proberen!
Eendeneieren
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en zijn romiger van smaak omdat ze meer vet en eiwit bevatten. De substantie is daardoor ook net wat dikker en dat is perfect voor het maken van een dessert waarvoor opgeklopt eiwit nodig is. Bijvoorbeeld lekkere meringueschuimpjes met mango of een zomerse Pavlova.
Struisvogeleieren
Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld, en zijn zo’n 15 tot 18 cm groot. Sommige wegen wel 2 kilo. Ik herhaal… 2 kilo! Ondanks het grote formaat, hebben ze toch een subtiele smaak. In tegenstelling tot andere eieren, hebben ze een prachtig glanzende schaal. Het is bijna zonde (en nogal een karwei) om deze open te breken… Wist je dat je aan de schaal kunt zien hoe gezond de struisvogel is? Hoe meer glans, hoe gezonder de vogel.
De bereiding van het struisvogelei is natuurlijk wel even anders dan normaal. Voor een zachtgekookt exemplaar kook je ‘m maar liefst 50 minuten, en voor een hardgekookt ei heb je zeker twee uur geduld nodig. In onderstaande video, waarin Molly Baz in de Bon Appétit Test Kitchen struisvogeleieren tackelt, zie je hoe dat precies gaat.
Vegan eieren
Oh, en eet je als vegan? Koop dan geen dure ei vervangers, maar maak een ‘flax egg’ van lijnzaad, of gebruik bijvoorbeeld appelmoes of chiazaad als bindmiddel.

Eieren koken
Wil je weten hoe je een kippeneitje perfect kookt? Lees dan ook dit artikel: tips voor eieren koken. Eigenlijk zijn vrijwel alle eieren op dezelfde manier te bereiden. Alleen: hoe groter het ei, hoe langer de bereidingstijd, zoek dus altijd even op welke tijd voor welk ei geldt. Je kunt eieren koken (een eierkoker is daar ideaal voor!), pocheren of bakken. En wist je dat je zelfs eieren kunt bereiden in een Airfryer?
Let op: eieren kun je het beste niet rauw eten, vanwege het risico op een salmonellabesmetting. Ga dus verantwoordelijk met eieren om en controleer ook altijd eventjes de houdbaarheidsdatum.
Budgettip
Wist je dat er ook een verschil zit in de prijs van eieren? In de supermarkt vinden we met name kippeneieren en zoals je net hebt kunnen lezen zijn daar verschillende soorten van te vinden. Mijn budgettip? Ga voor witte eieren, deze zijn over het algemeen goedkoper dan de bruine eieren.