12 x koken met kinderen

Categorieën: Blogs

Een de leukste manieren om een dag met alle kinderen thuis door te brengen is door samen te koken en te bakken. Want spelen met vriendjes en vriendinnetjes in nu toch een stuk ingewikkelder en vroeg of laat slaat de verveling toe.

Verjaardagen

Daar komt nog bij dat het vieren van verjaardagen ook al niet mogelijk is op het moment. Dus waarom niet alsnog leuke traktaties maken die ze dan met broertjes of zusjes of pa en ma kunnen delen? Op die manier geef je ze toch nog een leuk verjaardagsgevoel, heb je een leuk klusje en kun je genieten van samen dingen doen in de keuken.

Hieronder geef ik je een aantal tips plus links naar recepten waar je meteen mee aan de slag kunt!

Koken met de kids – hartig

Dit is dé gelegenheid om aan de slag te gaan met gerechten die ze zelf lekker vinden en die ze zelf makkelijk kunnen maken. Denk eens aan het gebruiken van een slowcooker zoals deze om op een makkelijke manier aan de slag te kunnen. Een slowcooker is ideaal omdat het weinig hitte genereert en je kunt je kids aanleren om de crockpot zelf aan te zetten als ze eerder thuis zijn dan jou bijvoorbeeld.

Veilig snijden

Je geeft je kinderen natuurlijk niet meteen een enorm koksmes om mee aan de slag te gaan. Ik gebruikte dit setje messen al vanaf dat ze een jaar of vier waren. Ze leren op die manier om spelenderwijs goed te snijden. Is het heel veel snijwerk? Laat ze niet meteen een uur achter elkaar snijden maar geef ze makkelijke dingen en laat ze snijden tot ze het niet meer leuk vinden. Je wilt graag dat ze van koken gaan houden. Niet dat ze koken associeren met zware arbeid… :)

 

 

Ga meteen aan de slag

Recepten die heel geschikt zijn om meteen mee aan de slag te gaan zijn de onderstaande 4 gerechten. Het is superleuk om te bakken met de kids maar net zo belangrijk om ze te leren dat ook gezonde gerechten leuk zijn om te maken. Nog een onmisbaar artikel voor het koken met kinderen is deze Creuset anti-aanbakpan. Ik gebruik deze altijd als ik met de kids aan de slag ga, want de anti aanbak laag is hier top!

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

De spaghetti bolognese kun je natuurlijk in een pan maken maar deze is ook bijzonder geschikt om te maken in de slowcooker. Nog makkelijker want je kunt je kinderen vragen om alles in de slowcooker te doen, aan te zetten en uren later heb je een heerlijke maaltijd.

In dezelfde categorie valt de traybake met zalm en aardappeltjes. Laat je kinderen de aardappels schillen en in plakjes snijden en de tray mooi opmaken.

zalm uit de oven

Curry en asperges

Nog twee heel eenvoudige gerechten die je goed met de kinderen kunt koken zijn deze budgetvriendelijke curry en de asperges. Laat je kinderen aan de slag gaan met het snijden en schoonmaken van de asperges en het mooi neerleggen van de asperges op de bakplaat!

Traktaties

Zit je noodgedwongen met verjaardagen binnen? Ga dan aan de slag met het maken van deze leuke traktaties. En ze hoeven echt niet allemaal ongezond te zijn dus varieer ook lekker en laat je kinderen ook zelf leuke ideetjes bedenken. Ik geef je vast een paar voorbeeldjes.

Deze te leuke pinguins maak je met choco-zoenen en marsepein. Wees hier ook creatief in en maak ook eens andere beestjes met dezelfde ingrediënten. Een gezonde traktatie en heel leuk om te maken is deze egel van fruit. Hier zijn een peer en druiven gebruikt. Let wel op met kleine kinderen dat ze niet in de egel gaan happen zonder de stokjes eruit te halen.

Ook leuk is deze pizza van watermeloen, belegd met kiwi en blauwe bessen en met wat kokosrasp eroverheen gestrooid. Super eenvoudig maar altijd lekker!

En deze cake pops postte ik vanmorgen al maar ook die zijn natuurlijk leuk om met de kinderen te maken en heel eenvoudig.

Zoet bakken met kinderen

Twee dingen die ik heel veel gebruik als ik met de kinderen aan het bakken ben (en ook zonder de kinderen trouwens) zijn deze siliconen spatel en deze siliconen bakmat. De bakmat gebruik je in plaats van bakpapier en zo bespaar je op den duur flink wat geld. Even afspoelen en de bakmat kun je keer op keer gebruiken.

Een goede siliconen spatel is ook een geweldig ding om te gebruiken in de keuken. Ik kan niet zonder! Bij het bakken met kinderen let je uiteraard op hete dingen zoals de oven. Zet eventueel zelf de te bakken spullen in de oven. Ligt ook een beetje aan de leeftijd van de kids natuurlijk. Wat kun je zoals maken met de kinderen?

Koekjes zijn altijd leuk om te maken. Dat kunnen paaskoekjes zijn zoals hier maar dit makkelijke basisrecept kun je letterlijk voor alle koekjes gebruiken. Varieer met de vormpjes en je hebt elke keer weer nieuwe koekjes. Ook leuk om elke keer een andere topping te bedenken.

Bananencake is ook een topper voor elke gelegenheid en het prakken van de bananen is bij uitstek een job voor de kleinsten!

En last but not least eindigen we met maar liefst twee appeltaarten. Want hoe leuk is het om met je kids een appeltaart te maken. En omdat die in zoveel varianten gemaakt kan worden heb ik er niet één maar twee voor je!

De eerste is zoals ie vroeger traditioneel door je oma werd gemaakt, althans dat stel ik me zo voor. Lekker met een flinke klodder slagroom.

En de tweede is mijn ultieme appeltaart die het goed doet bij elke gelegenheid!

Veel plezier met koken!

Disclaimer: In deze post staan affiliate links van bol.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!