Leuke activiteit met kinderen: organiseer De Ultieme Smaaktest

Categorieën: ArtikelenLabel: ,

smaaktest

Hoe leuk om in je zomervakantie – of op een ander moment – met een paar kids De Ultieme Smaaktest te doen? Gezellig, hilarisch, maar bovenal super leerzaam.

Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen alle smaken van de wereld leren kennen. Ik gun ze dat ook, want zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig) vertegenwoordigen alle vijf een wereld vol smaken en sensaties. Eten is voor kinderen een ware ontdekkingstocht, van ‘wow, heerlijk’, ‘mwoh, wel lekker’ en ‘gadver, vies’. Ja, onze smaakpapillen zijn bijzondere types: hoe ouder we worden, hoe minder we er hebben.

Daardoor proeft een kind beter dan oudere mensen en ben ik met mijn 35 jaar al in een fase dat ik steeds méér, méér, méér sambal wil, omdat het mij anders niet pittig genoeg is.

Ik zeg vaak: de enige plek waar kinderen een machtspositie hebben, is aan tafel. Knettergek kunnen ze ons maken met hun reacties op onze kookkunsten. Ze laten eten staan, halen hun neus ervoor op en weigeren vaak het onbekende te eten. Zeker als ze nog heel klein zijn. Logisch, want pas als kleine kinderen ergens drie hapjes van hebben genomen, gaat het neurologisch bij ze werken.

Als ik naar mezelf kijk: als kind vond ik olijven, bier en augurken afschuwelijk. Toen ik 25 was, dacht ik daar heel anders over: kom maar door, mensen! Ieder kind is bovendien anders, Felina en Rembrandt vonden haring en oesters als kind al heel lekker. Dat is natuurlijk best een beetje bijzonder.

Lees ook: 5 bakrecepten om samen met je kids te maken

Tijd voor de grote smaaktest!

Hoe leuk is het om samen met je kids een smaaktest te doen?

Blinddoek om, een stuk of twintig kommetjes met van alles en nog wat erin en raden maar. Natuurlijk geen insecten, enge dingen, niets te heet, niets te koud. En in het begin nog geen gepureerde wortel, aardappel of pompoen, dat is pas voor gevorderden, want anders lijken al die hapjes veel te veel op elkaar. Laat de kinderen eerst succes ervaren (“Yes, ik weet het!”) en daag ze dan steeds meer uit.

Stel ze veel vragen. Dus niet alleen ‘wat proef je’, maar verleid ze ook texturen te omschrijven. Is het knapperig, glad, hard, zoetig? Waar denken ze dan aan? Zo leren ze spelenderwijs ook meer eten. Zet je kind een stukje pompoen voor en dan krijg je best vaak te horen: lust ik niet. Maar een beetje gepureerd is het heerlijk zoet en zou het zomaar kunnen dat je kind het geblinddoekt toch wel heel lekker vindt.

Maak het spannend. Je kunt een heel puntensysteem verzinnen. Eerst laat je ze raden of ze groente of fruit in hun mond hebben. Zo kunnen ze al punten scoren. En dan: is het geel of rood? Zo vraag je maar door tot de grote vraag uiteindelijk is: en wát is het dan? Laat ze ook steeds slokjes water ertussendoor drinken.

Als ze de smaak te pakken hebben met de test, kun je het steeds iets moeilijker maken. Doe bijvoorbeeld chips in een staafmixer en laat ze het mengsel wat daaruit voortkomt proeven. Het kraakt niet in hun mond, dus ze denken niet meteen aan chips. Zo leren ze echt heel goed proeven. Je kunt ook reuktesten doen. Koffieboontjes laten voelen in hun hand en dan met de neus in de handpalm: wat is dit voor een geur? Typische geluiden zijn ook leuk: wat hoor je? Het breken van een wortel, het happen in een appel, het knisperen van een chipje of kroepoek…

Ook leuk is twee keer hetzelfde te laten proeven, maar dan anders. Dus eerst een koude wortel en dan een gekookte. Of je laat ze aan een aardbei-ijsje likken en vervolgens laat je het smelten en mogen ze nog een keer proeven. Zeggen ze dan nog steeds aardbei, of gaan ze twijfelen? En met kruiden kun je helemaal losgaan als het om ruiken en proeven gaat. Houd het simpel voor de (kleine) kinderen: neem kruiden als munt of basilicum, wat ze echt wel kennen.

Ook leuk: organiseer een competitie. Vijf keer voelen, vijf keer ruiken, vijf keer proeven. En stel zoveel mogelijk vragen: wat denk je wat je in de hand hebt, groeit het onder de grond of in een boom?

Proeven, ruiken, voelen, het is zo belangrijk dat je kinderen erin traint. Spelenderwijs, geen stress, maar lol maken. Verleid ze. Doe in de zomer jouw eigen smaaktest, leer ze zo van alles over wat er groeit en bloeit en je zult zien hoe dat helpt aan tafel. Have fun!

smaaktest

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!