Zwarte zieltjes uit Tsjechië

Zwarte zieltjes – chocoladekoekjes

Dit is mijn variant op de Zwarte zieltjes. Ik maakte er lekkere chocoladekoekjes van en als vormpjes koos ik voor duivelskopjes en spookjes. Want een bakvormpje voor zwarte zieltjes heb ik niet kunnen vinden en dit leek een goed alternatief. Dat maakt ze ook meteen heel erg geschikt als Halloween koekjes!

Om de koekjes te maken gebruik ik door het beslag cacao, en ik versier de koekjes met chocola in de vorm van gesmolten chocola en geraspte chocola.

zwarte zieltjes

Maken van de chocoladekoekjes

Het maken van de koekjes is net zo makkelijk als mijn halloweenkoekjes. Het deeg is ideaal om koekjes te maken aangezien het nauwelijks uitloopt en de koekjes goed hun vorm behouden. Dat is wel wat je wilt als je er figuurtjes van maakt.

Om het deeg goed te maken is het van belang om rekening te houden met minimaal een half uur koeltijd. Dat heb je nodig om te zorgen dat het deeg koud genoeg is. Doe je dat niet, dan zul je zien dat de zwarte zieltjes in de oven alsnog spoken worden. Maar dan waarschijnlijk hele uitgelopen en onherkenbare spoken. En dat is jammer.

Goed koelen dus.

Vervolgens rol je de deegplak uit tot een dunne lap en je gebruikt je uitstekers om de koekjes te maken. Leg het op een bakplaat met bakpapier en hou een klein beetje ruimte tussen de verschillende koekjes om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.

Bak de zwarte zieltjes vervolgens voor ongeveer 15 minuten en serveer met gesmolten chocola en geraspte chocola. (optioneel!)

zwarte zieltjes
Totale tijd45 minuten

Zwarte zieltjes – chocolade koekjes

3.75 van 4 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediënten

30 koekjes
  • 250 gr bloem
  • 110 gr donkere basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • 20 gr cacao
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl vanille
  • 1 ei
  • 1 stuk chocola geraspt

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de boter in een kleine steelpan en smelt dit. Doe de bloem en de suiker in een andere kom en giet de gesmolten boter erbij.
  • Roer de eieren, koekkruiden en vanille erdoor. Mix door, voeg de chocola toe en zet even in de koeling voor een half uurtje.
  • Rol het deeg nu uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap en gebruik uitstekers om er leuke vormpjes van te maken.
  • Bak de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier voor ongeveer 15 minuten. Laat afkoelen en serveer de koekjes met wat gesmolten chocola en chocoladerasp erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 89kcalKoolhydraten: 11gProteine: 1gVet: 5gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 14mgNatrium: 33mgKalium: 22mgVezels: 1gSuiker: 4gVitamine A: 112IUVitamine C: 1mgCalcium: 7mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (10)

    Le Creuset ovenschaal

    Met deze ovenschaal tover je in no time de lekkerste ovengerechten op tafel, van smeuïge lasagnes tot knapperige ovenschotels.

    43,-
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (1)

    Grote mok

    Deze grote mok is perfect voor je ochtendkoffie of een warme chocolademelk, lekker groot, extra gezellig!

    19,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Kopie van Website shop the tools (1)

    Servetten

    Geef je tafel een luxe en warme uitstraling met deze geweldige servetten.

    23,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (13)

    Peper en zout molen

    Breng smaak en stijl tegelijk aan tafel met deze mooie peper en zoutmolen. Draaien, strooien en genieten maar!

    44,99
    Te koop via Bol.com
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.