Zwarte zieltjes uit Tsjechië

Zwarte zieltjes – chocoladekoekjes

Dit is mijn variant op de Zwarte zieltjes. Ik maakte er lekkere chocoladekoekjes van en als vormpjes koos ik voor duivelskopjes en spookjes. Want een bakvormpje voor zwarte zieltjes heb ik niet kunnen vinden en dit leek een goed alternatief. Dat maakt ze ook meteen heel erg geschikt als Halloween koekjes!

Om de koekjes te maken gebruik ik door het beslag cacao, en ik versier de koekjes met chocola in de vorm van gesmolten chocola en geraspte chocola.

Maken van de chocoladekoekjes

Het maken van de koekjes is net zo makkelijk als mijn halloweenkoekjes. Het deeg is ideaal om koekjes te maken aangezien het nauwelijks uitloopt en de koekjes goed hun vorm behouden. Dat is wel wat je wilt als je er figuurtjes van maakt.

Om het deeg goed te maken is het van belang om rekening te houden met minimaal een half uur koeltijd. Dat heb je nodig om te zorgen dat het deeg koud genoeg is. Doe je dat niet, dan zul je zien dat de zwarte zieltjes in de oven alsnog spoken worden. Maar dan waarschijnlijk hele uitgelopen en onherkenbare spoken. En dat is jammer.

Goed koelen dus.

Vervolgens rol je de deegplak uit tot een dunne lap en je gebruikt je uitstekers om de koekjes te maken. Leg het op een bakplaat met bakpapier en hou een klein beetje ruimte tussen de verschillende koekjes om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.

Bak de zwarte zieltjes vervolgens voor ongeveer 15 minuten en serveer met gesmolten chocola en geraspte chocola. (optioneel!)

zwarte zieltjes
Totale tijd45 minuten

Zwarte zieltjes - chocolade koekjes

3.75 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

30 koekjes
  • 250 gr bloem
  • 110 gr donkere basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • 20 gr cacao
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl vanille
  • 1 ei
  • 1 stuk chocola geraspt

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de boter in een kleine steelpan en smelt dit. Doe de bloem en de suiker in een andere kom en giet de gesmolten boter erbij.
  • Roer de eieren, koekkruiden en vanille erdoor. Mix door, voeg de chocola toe en zet even in de koeling voor een half uurtje.
  • Rol het deeg nu uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dunne lap en gebruik uitstekers om er leuke vormpjes van te maken.
  • Bak de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier voor ongeveer 15 minuten. Laat afkoelen en serveer de koekjes met wat gesmolten chocola en chocoladerasp erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 89kcalKoolhydraten: 11gProteine: 1gVet: 5gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 14mgNatrium: 33mgKalium: 22mgVezels: 1gSuiker: 4gVitamine A: 112IUVitamine C: 1mgCalcium: 7mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.