Zoete recepten

Dit recept valt onder

Zelf baklava maken

Samenvatting

 • Voorbereiden 30 minuten
 • Bereiden 50 minuten
 • Extra tijd 1 uur
 • Thema Worldly Wednesday
 • Aantal personen 15

Ingredienten

2 pakken fillodeeg, ontdooid

450 gr pecannoten

150 gr ongezouten boter, gesmolten

1 tl gemalen kaneel

250 ml water

230 gr suiker

1 el vanille extract

150 gr honing

Benodigdheden

Bakvorm van 20 x 30 cm

Kwast

Sharing is caring!

Het was een van die dingen die al heel lang op mijn lijstje stond: zelf baklava maken. Van tevoren was ik een beetje onzeker over de werkwijze en of het wel lekker zou worden of te zoet. Nu vind ik niet snel iets te zoet dus ja, dit is zeker niet een suikerloos dessert.

Zelf baklava maken

Zelf baklava maken

Het maken van de baklava is op zich niet ingewikkeld maar heeft wel een aantal stappen die je moet doorlopen voor het beste resultaat. Laat je fillodeeg goed ontdooien voor je het gaat gebruiken, anders breekt het meteen.

Het besmeren van alle lagen fillodeeg met de gesmolten boter neemt even tijd in beslag, maar voor het krokante laagjeseffect moet je echt elke laag goed insmeren met boter. Sla dat dus niet over. Deze stap maakt echt het verschil.

Zelf baklava maken

Laagjes maken

Na het maken en insmeren van alle laagjes snij je de baklava al in vóór het de oven ingaat. Dat is een belangrijke stap. Door het insnijden krijg je ook weer meer “lucht” tussen de diverse baklava lagen en wordt het geheel nog krokanter.

Machtig

Dit is geen gebak voor de faint of heart, want het is machtig. Erg machtig en ook machtig lekker. Iedereen die een stukje kreeg wilde er eigenlijk nog een. Want ja, behalve machtig is het ook verslavend lekker. Snij de blokjes dan ook niet te groot. Juist de kleine blokjes (hou ongeveer 5 x 5 cm aan) zorgen ervoor dat het heerlijk is en niet te veel.

Baklava

Baklava

Aantal personen: 15
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Wachttijd: 1 uur
Totale tijd: 2 uren 20 minuten

Ingrediënten

 • 2 pakken fillodeeg, ontdooid
 • 450 gr pecannoten
 • 150 gr ongezouten boter, gesmolten
 • 1 tl gemalen kaneel
 • 250 ml water
 • 230 gr suiker
 • 1 el vanille extract
 • 150 gr honing

Benodigdheden

 • Bakvorm van 20 x 30 cm
 • Kwast

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
 2. Doe de noten en de kaneel in de keukenmachine en maal dit fijn (niet te fijn). Zet apart.
 3. Rol een pak van het fillodeeg uit en leg hier losjes een vochtige doek of vochtig keukenpapier overheen om te voorkomen dat het uitdroogt.
 4. Met de gesmolten boter smeer je de zijkanten en bodem van je bakvorm in. Leg er nu een vel fillodeeg in en besmeer deze met boter. Leg hier een vel fillodeeg op en besmeer weer met wat boter. Als het fillodeeg te groot is knip je het af indien nodig.
 5. Herhaal dit drie keer zodat je drie vellen fillodeeg hebt liggen.
 6. Schep hierop wat van het notenmengsel (2-3 eetlepels) en verspreid dat over je deeg. Leg hierop weer een vel fillodeeg en besmeer dit weer met boter.
 7. Je herhaalt nu de lagen met noten en fillodeeg (dus elke keer 2-3 eetlepels notenmengsel en dan 1 x fillodeeg) tot de noten op zijn.
 8. Zorg dat je nog drie lagen fillodeeg over hebt als je klaar bent. Die leg je nu weer op dezelfde wijze er bovenop. Smeer een laag in met boter, leg de volgende erop tot je weer drie lagen hebt.
 9. Snij nu met een heel scherp mes de lagen noten en fillodeeg in vierkantjes. Zo krijg je de karakteristieke vierkantjes van de baklava.
 10. Zet in de voorverwarmde oven.
 11. Als er nog 30 minuten over zijn van de oventijd; doe je het water en de suiker in een pannetje en breng dit aan de kook tot de suiker volledig is opgelost. Voeg de honing toe en de vanille en laat dit heel rustig pruttelen voor ongeveer 20 minuten.
 12. Haal de baklava uit de oven en giet hier onmiddelijk de suikersaus overheen. Zorg dat je het goed verdeeld. Laat het zo staan en volledig afkoelen.

Nog meer lekkers