Hartige baklava met zoete aardappel en feta

Tijd

Categorieën: Diner, Kerstrecepten, Oven, Recept

Hartige baklava

Van de zomer maakte ik al eens een zoete baklava, of althans mijn versie daarvan en dat was een groot succes bij veel van jullie. Als vega hoofdgerecht tijdens de feestdagen leek het me wel leuk om ook een hartige versie te maken van de baklava. Want dat knapperige deeg is bij mij altijd een succes.

Voor het maken van de vegetarische baklava heb je wel even wat tijd nodig, maar eenmaal klaar kun je het tot gebruik in de koeling zetten en pas afbakken als de gasten er zijn. Dat maakt het een makkelijk en ideaal gerecht voor de kerstdagen.

Op smaak brengen

Net als alle gerechten staat of valt deze hartige baklava met het goed op smaak brengen van alle verschillende onderdelen. Dus proef je vulling goed voor je de baklava in elkaar gaat zetten.

Je maakt de laagjes van de hartige baklava door elke keer twee vellen in een ovenschaal te leggen en die goed in te smeren met boter. Dus elk vel krijgt een laagje boter. Daardoor wordt het straks heerlijk crispy.

Met sesamzaadjes

Voor de hartige baklava de oven in gaat bestrijk je uiteraard de bovenste laag ook met boter en bestrooi je die als laatste met sesamzaadjes. Dat ziet er niet alleen leuk uit maar geeft ook nog eens een extra smaakboost. Voor serveren vind ik het lekker om nog wat grove zoutflakes over de bovenkant te strooien.

Maar dat is optioneel!

hartige baklava

Hartige baklava met zoete aardappel en feta

5 van 1 stem
Gang Bijgerecht
Porties 6 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 1 pak filodeeg 500 gram
  • 1 kg zoete aardappel geschild en in blokjes
  • 400 gram kikkererwten
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 prei gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 180 gram gekookte kastanje fijngehakt
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 el harissa
  • 10 gr koriander fijngehakt
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 75 gram boter gesmolten
  • 200 gram feta
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 el zwarte sesamzaadjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C. Doe de zoete aardappel op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie, peper en zout en rooster 10 minuten in de oven. Voeg dan komijnzaad en harissa toe, meng alles en rooster nog 20 minuten tot de zoete aardappel zacht is.
  • Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de ui, prei en knoflook zachtjes voor 10 tot 15 minuten tot het helemaal zacht is.
  • Doe de helft hiervan in een kom met de kastanjes, koriander, cranberries en warme groentebouillon. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer de andere helft van de prei, ui en knoflook door de zoete aardappel en voeg de kikkererwten toe, plet een beetje.
  • Vet een ovenschaal (van 25 x 35 cm) in met gesmolten boter en gekleed de schaal met 2 lagen filodeeg. Besmeer met boter, voeg een derde van het zoete aardappelmengsel toe en een derde van de kastanjemix, gevolgd door een derde van de feta.
  • Herhaal dit 2 keer; filodeeg, boter, zoete aardappel, kastanje en feta. Eindig met filodeeg, besmeerd met boter.
  • Snijd een ruitvorm in het filodeeg, helemaal naar de bodem, bestrooi met de sesamzaadjes en bak 30 tot 40 minuten in de oven.
  • Laat een beetje afkoelen, besprenkel met olijfolie en zoutflakes en serveer warm.
  • Ook lekker met cranberrysaus

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.