Zelf kweepeerjam maken

Tijd

Categorieën: Basis, Recept, Zoete recepten

Kweepeerjam maken

Afgelopen week hebben jullie al gezien op mijn instagram account dat we een overvloed aan kweeperen hebben op het moment. In de moestuin staat een gigantische kweepeerboom waar kilo’s vanaf komen. Teveel om allemaal op te maken, maar we doen ons uiterste best.

Wat is kweepeer?

Kweepeer is een familielid van de rozenfamilie en is verwant aan de appel, peer en de lijsterbes. In Nederland is kweepeer niet heel erg bekend en je kunt het over het algemeen niet kopen in een standaard supermarkt. Maar rond deze tijd van het jaar zijn er gegarandeerd mensen in de omgeving met een kweepeerboom.

En als die boom net zo groot is als die van ons, dan willen ze je graag een paar kilo geven of verkopen. Vraag maar rond!

De kweepeer kost iets meer tijd dan zijn familieleden de appel en de peer. Dit omdat het een harde vrucht is die je dan ook niet zonder verwerken kunt eten. Het bereiden van de kweepeer is ook wat omslachtiger maar de moeite meer dan waard.

Bewaren van de kweepeer

De kweepeer zelf kun je redelijk goed op een koele plek bewaren (een kelder is ideaal) voor een aantal weken. Let op dat er niet ineens bruine plekken ontstaan en er is een risico dat de vrucht van binnenuit bruint. Dat ziet er minder mooi uit natuurlijk, maar kan verder geen kwaad.

Maar nu over tot het maken van de kweepeerjam.

Kweepeerjam

Maken kweepeerjam

Het maken van de kweepeerjam is niet ingewikkeld maar je bent er wel ietsje langer mee bezig. Ten eerste begin je met het schoonmaken van de vruchten. Doordat ze zo hard zijn is dat een lastiger karwei dan bij appels bijvoorbeeld.

Een dunschiller vind ik persoonlijk het makkelijkste werken. En vervolgens gebruik ik een groot mes om ze door te snijden en een kleiner mes om de harde klokhuizen te verwijderen.

Snij de kweeperen in kleinere stukken en doe met water in een ruime pan.

Je kookt ze ongeveer 15 minuten tot ze zachter worden en je een vork er makkelijk in kunt prikken. Giet af en prak de kweepeer dan met een stamppotstamper fijn.

Doe nu opnieuw in de pan met suiker, kaneel en steranijs en een klein beetje water. Breng aan de kook en laat minimaal 30 minuten koken. Hoe langer de kweeperen koken des te mooier van kleur je kweeperenjam wordt.

Heerlijk om te serveren bij oude kaas. Of met crackers met manchego en kweepeerjam.

Probeer ook eens deze perenjam

Kweepeerjam maken

Zelf kweepeerjam maken

4.5 van 30 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

 • 750 gr kweepeer 500 gr schoongemaakt gewicht
 • 200 gr suiker
 • 50 gr geleisuiker
 • 1 kaneelstokje
 • 3 stuks steranijs
 • 1 limoenschil

Instructies
 

Instructies

 • Maak de kweepeer schoon, verwijder klokhuis en snij in kleinere stukken.
 • Doe in een pan met ruim water en kook de kweeperen voor ongeveer 15 minuten of tot een vork er makkelijk ingaat.
 • Giet af en stamp met een pureestamper fijn. Met een vork kan natuurlijk ook.
 • Doe weer terug in de pan en voeg hieraan toe de suikers, kaneelstokje en steranijs.
 • Voeg ongeveer 100 ml water toe en breng aan de kook. Laat de jam koken voor minimaal 30 minuten of tot de kleur mooi roze-rood wordt.
 • Doe over in 1 of meerdere gesteriliseerde potten en bewaar op een donkere plek.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!