Weckpotten steriliseren doe je zo!

Categorieën: Kooktips

Weckpotten steriliseren doe je zo!

Heb je zelf jam, chutney of iets anders lekkers gemaakt om lang te bewaren, dan is het wel zo handig als de potjes waar het ingaat brandschoon zijn. Dit is essentieel om te zorgen dat wat je gemaakt hebt goed blijft en niet gaat schimmelen.

Weckpotten steriliseren is niet moeilijk, maar vereist eventjes wat trucjes. In dit artikel vertel ik je hoe het moet.

Weckpotten steriliseren

Zorg dat je handen schoon zijn. Uitgebreid wassen dus en eventueel nog extra desinfecteren met antibacteriële gel. Wil je het helemaal zeker weten? Gebruik dan schone plastic keukenhandschoenen.

Optie 1:

Maak een sopje van kokend heet water en soda. Was alle onderdelen van de weckpotten hier goed in; dus de potten zelf, de dekseltjes, ringen en klemmetjes. Leg alles ondersteboven op een schone theedoek en laat goed drogen. Dit is de makkelijkste manier, maar hiermee dood je soms niet alle bacteriën.

Optie 2:

Je kunt de potten ook in de oven zetten, rechtop (met de opening naar boven dus) op een bakplaat met bakpapier. Bak ongeveer 15 minuten op 150 graden. Laat daarna goed afkoelen. De deksels, klemmetjes en de rubberen ringen hoef je enkel af te spoelen onder kokend water.

Optie 3:

Deze optie is vooral handig als je maar 1 of 2 potten wil steriliseren. Zet een grote kookpan met water op, breng aan de kook en kook hierin de potten ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal voorzichtig met een sterke keukentang uit het water, leg ondersteboven op een schone theedoek en laat goed drogen. Ook hier weer: de deksels, klemmetjes en de rubberen ringen hoef je alleen af te spoelen onder kokend water.

Optie 4:

Nog handiger: kies de hoogste stand van je vaatwasser en was de potten daarin. Goed laten drogen – rechtop op een schone theedoek – en vervolgens gebruiken.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.