Variaties op kruidenboter
Je kunt natuurlijk kruidenboter in de supermarkt kopen, maar eerlijk gezegd vind ik die meestal tegenvallen. Of er zit teveel zout in, of de kruiden vind ik niet lekker. Het voordeel van zelf kruidenboter maken is dat je helemaal zelf kunt bepalen wat je in de kruidenboter doet.
In dit geval help ik jullie alvast op weg door drie varianten te geven voor de lekkerste kruidenboter. Mijn favoriet? Dat is natuurlijk lastig kiezen, want ze zijn alledrie ontzettend lekker. Het ligt uiteraard ook aan wat je ermee doet; zo vind ik de knoflookboter fantastisch bij kip of vlees, en de basilicumboter juist fantastisch op een stukje ciabatta.
De basis voor goede kruidenboter
Om de kruidenboter te maken heb je uiteraard eerst goede boter nodig. Liefst ongezouten, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel zout er nodig is. Sommige kruiden of specerijen zijn pittiger van smaak waardoor er minder zout nodig is. Bij anderen kan precies het tegenovergestelde het geval zijn.
Belangrijk bij zelfgemaakte kruidenboter is dat de boter als basis zacht genoeg is. Niet gesmolten, want dan wordt het een kliederboel, maar op kamertemperatuur is wel noodzakelijk om de boter te mengen met de andere ingrediƫnten.
Tip: kruiden goed fijn snijden
Ga je zelf aan de slag met het maken van kruidenboter? Hou dan rekening dat je de kruiden echt goed fijn snijdt. Dat is nodig om het goed te kunnen verdelen, maar het is ook smakelijker om kleine stukjes kruiden erin te hebben.
Serveer de kruidenboter met een mooi botermesje en je favoriete brood. De paprikaboter is trouwens ook heerlijk om te eten met bijvoorbeeld deze bavette.
Nog een aantal lekkere kruidenboter combinaties:
- Met tuinkruiden: bieslook, kervel, basilicum, peterselie, knoflook
- Op zān Mexicaans: koriander, chilipeper, limoensap, limoenrasp
- Op zān Italiaans: zongedroogde tomaatjes, oregano, rozemarijn, basilicum, knoflook
- Voor bij de vis: dille, citroensap, citroenrasp
- Voor bij een eitje op brood: bieslook, peterselie
- Extra romig: knoflook, basilicum, citroenrasp, Parmezaanse kaas
- Lekker pittig: bieslook, peterselie, knoflook, uienpoeder, chili flakes

Zelf kruidenboter maken ā paar variaties
Ingrediƫnten
Basilicumboter
- 250 gr ongezouten of gezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 bosje basilicum heel fijn gesneden
Knoflookboter
- 250 gr gezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 el knoflook kort gebakken in de koekenpan
- 75 gr geraspte parmezaanse kaas
Paprikaboter
- 250 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 1 el gerookte paprika
- 1 tl gemalen peper
Bereidingswijze:
- In alle drie de gevallen meng je de boter goed met de overige ingrediƫnten. Proef eventueel of je er nog wat peper en zout bij wilt hebben.
- Je kunt de boter het makkelijkste met een vork prakken en zo alles goed mengen.
- Eenmaal alles gemengd?
- Maak een rolletje van de kruidenboter en rol het strak op in plastic folie. Leg het tot gebruik in de koeling.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka