Hoe maak je zelf tzatziki?

Tijd

Categorieën: Basis, Recept

Nu het weer warmer begint te worden en we met zijn allen vaker buiten gaan eten leek het me een goed idee om een aantal basis sausrecepten met jullie te delen.

Tzatziki zelf maken

Een van mijn favorieten is zonder meer tzatziki. Heerlijk om te dippen met een stokbroodje, maar ook een lekkere saus bij geroosterd vlees. Ideaal dus voor bij de barbecue. Een van mijn favoriete recepten met tzatziki is een soort gezondere variant van een broodje shoarma.

Ik rooster hiervoor wat kipfilet en veel groente in de wok of op de barbecue. Verwarm wat pita broodjes en serveer dat met tzatziki. Heerlijk! Ik gebruik het liefst volle yoghurt maar wil je wat minder vet eten dan kan dit natuurlijk ook prima met magere yoghurt gegeten worden. Is de tzatziki dan te zuur voeg dan een theelepeltje honing toe voor de smaak.

Rauwe knoflook

Ben je geen fan van rauwe knoflook dan kan het zijn dat je de tzatziki te heftig vindt. In dat geval kun je het ook weglaten of rooster de knoflook eerst in de oven. De smaak wordt dan veel milder.

Wat ik zelf ook een heerlijk basisrecept vind, is bijvoorbeeld deze tomatenchutney. Ook heel lekker bij de BBQ.

Wil je ook zelf tzatziki maken? Het verdient aanbeveling om de komkommer eerst uit te laten lekken. Ga je het meteen eten dan is dat geen absolute must. Ik sla het vaak over en roer het dan eenvoudigweg nog een keer door als we het gaan eten. Maar dat is een persoonlijke keus. Lekker is het hoe dan ook!

Zelf tzatziki maken

Hoe maak je zelf tzatziki?

4.2 van 10 stemmen
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 3 uur 15 min
Gang Basisrecept
Keuken Griekse keuken
Porties 350 ml

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 0,5 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram dikke Griekse yoghurt
  • 1 el verse dille fijngehakt
  • 1 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el Griekse olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje. Rasp de komkommer met een medium rasp.
  • Bestrooi de komkommer met zout, doe in een vergiet en laat een paar uur (of de hele nacht) in de koelkast uitlekken.
  • Pel de knoflookteentjes en rasp door de olijfolie.
  • Droog de komkommerrasp met een theedoek en doe in een kom. Meng de knoflook en olijfolie erdoor en de yoghurt, en daarna de fijngehakte kruiden. Maak op smaak met citroenzest en -sap en peper en zout.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!