Panzanella: een heerlijke Italiaanse broodsalade

Tijd

Panzanella is een fantastische koude salade uit Italië. Ideaal om als lunch of maaltijdsalade te serveren, of als bijgerecht bij de barbecue

Panzanella: het ultieme cucina povera gerecht

De Italiaanse panzanella is een fantastisch voorbeeld van cucina povera, oftewel armeluiskeuken: het wordt namelijk gemaakt van restjes oud brood. Ik gebruikte daar focaccia voor, om helemaal in de Italiaanse sferen te blijven, maar je kunt er ook zeker oudbakken zuurdesembrood of ciabatta voor gebruiken. Als het maar een wat harder type brood is; dus geen gewone boterhammen.

Het oude brood is essentieel, want dit zuigt alle lekkere smaken op en speelt de hoofdrol – vandaar ook dat panzanella ook wel broodsalade wordt genoemd. Serveer dit gerecht op je mooiste borden of kies voor één grote serveerschaal waar iedereen naar hartelust uit kan opscheppen. Het ideale family style dinner zoals ze dat ook in Italië doen!

Een ideaal gerecht voor kliekjes

Sowieso is dit een ideaal gerecht om kliekjes mee op te maken. Ik kleedde de salade aan met komkommer, rode ui, gemengde tomaten en sla. De pittige pecorino kaas en de frisse basilicum maken het af. 

Panzanella

Panzanella

Panzanella

4.25 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Lunch
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 279 kcal

Ingrediënten
 

  • 1/2 focaccia liefst oud
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 1 komkommer in blokjes
  • 1 rode ui ingelegd met azijn
  • 400 g gemengde tomaten grote in kwarten, kleine doormidden
  • 1 bosje basilicum blad geplukt
  • 50 g pittige pecorino
  • 1 zakje gemengde sla van 75 gr

Instructies
 

  • Snij de focaccia in blokjes van ongeveer 1,5 - 2 cm.
  • Neem een grote mengkom en doe hier de gesneden tomaten en de broodblokjes bij. Voeg de olijfolie en de rodewijnazijn toe en meng het geheel goed door. Je mag het best een beetje doorkneden indien nodig. Het sap uit de tomaten en de olie en azijn zorgen dat het brood vochtig wordt.
  • Snij de rode ui in dunne ringen en meng dit met een beetje azijn. Laat dit even staan zodat de ui wat minder scherp wordt.
  • Voeg de komkommerblokjes en de rode ui toe aan de salade en meng het geheel weer even goed door.
  • Je kunt het nu tot gebruik in de koeling zetten en de smaken daar nog even goed in laten trekken voor een half uurtje.
  • Serveer de panzanella met de gemengde sla, de pecorino en verse basilicum.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 279kcalKoolhydraten: 32gProteine: 10gVet: 13gVerzadigde vetten: 3gCholesterol: 13mgNatrium: 425mgKalium: 399mgVezels: 3gSuiker: 6gVitamine A: 1048IUVitamine C: 19mgCalcium: 164mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!