Knoflook: een musthave in zoveel recepten. En dus ook in de moestuin, vind ik! Zelf knoflook kweken is echt heel erg makkelijk: er kan namelijk weinig mis gaan. Een goed idee om eens mee te starten, als je ook een moestuin aan wil leggen. Wil je meer weten over zelf knoflook kweken en oogsten? Lees dan verder.
door Floor Korte – zij schrijft elke week op miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.
Zelf knoflook kweken doe je zo
Zaaien/poten
Knoflook zaai je niet maar dat poot je, dit heet zo omdat je hier knoflookteentjes voor gebruikt. Hier groeit in ca. 10 maanden een hele knoflookknol onder de grond. De periode dat de knoflookteentjes de grond in gaan is de maand september tot half november. Hoe eerder je ze poot, hoe eerder je ze kunt oogsten.
Standplaats
De teentjes poot je op een zonnige plek in een voedzame grond. Zorg wel dat het water goed weg kan lopen. Als het water te lang blijft staan kunnen de bollen onder de grond gaan schimmelen. Aangezien de bollen vooral in de winter in de grond zitten is dit helaas mogelijk.
Verzorgen
Knoflook heeft eigenlijk 0 verzorging nodig. Op wat water na hoef je niets te doen! Het gewas groeit heel makkelijk op eigenlijk alle grondsoorten en heeft tussendoor geen voeding nodig. Zorg wel dat de grond onkruidvrij blijft en dek de bodem eventueel af met een laagje mulch om uitdroging van de grond te voorkomen.
Je merkt wel dat hij in mei/juni bloemen aan gaat maken, als je deze laat zitten zullen de bollen uiteindelijk kleiner blijven omdat alle energie natuurlijk naar de bloem gaat. Daarom knip ik de bloemen altijd weg, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een aantal wel in bloei te laten komen een eens te zien hoe dat eruitziet.
Knoflook oogsten
In de maand juli/augustus is het oogsttijd, je weet dat ze klaar zijn als het loof gaat hangen en bruin wordt. Test er altijd eerst eentje, voordat je alles uit de grond haalt. Voel voorzichtig met je vingers in de grond rondom de bol en haal hem eruit. Vind je dat hij nog wel wat groter mag groeien, dan laat je de rest nog lekker even zitten en probeer je het over een weekje weer eens. Moestuinieren is ook bezig zijn op gevoel, fouten maken doe je niet. Je leert alleen maar voor het volgende seizoen!
Knoflook bewaren na het oogsten
Na het oogsten is het de bedoeling, net zoals bij uien en aardappelen, dat je ze eerst laat drogen voordat je ze opbergt. Dit om schimmel op de bollen te voorkomen.
Favoriete rassen
- Olifanten knoflook
- Purple glazer
- Vallelado
Meer lezen over moestuinieren?
In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!