Radijs zaaien (en oogsten!) in de moestuin

Categories: ArtikelenTags:

Radijs zaaien vind ik heerlijk, want deze plant is bij mij in de tuin één van de eerste die ik kan oogsten. Op wat spinazie en blaadjes pluksla na, dan. Maar als de radijsjes te oogsten zijn is voor mij het moestuinseizoen echt van start gegaan! Ik ben er gek op, de scherpe smaak ervan én vooral als ze net uit de grond komen. Maar radijs kweken, hoe gaat dat nou eigenlijk? In deze blog vertel ik je er meer over.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

floor korte fotografie arkenbout

Fotografie: Hanke Arkenbout

Radijs zaaien (en oogsten!) in de moestuin

Radijs kweken

Als je het goed plant kun je bijna iedere week van maart tot september radijsjes oogsten. Hier heb je dan wel wat verschillende plekken en gadgets voor nodig, zoals een kas of een ruit die je over een bak kan plaatsen voor de koudere dagen in het voor- en najaar en een plekje in de volle grond met in het voor- en najaar zon en in de zomer halfschaduw.

De ideale standplaats voor radijs in de moestuin

Radijsjes zijn groenten die het beste groeien in wat koelere omstandigheden. Dan worden ze ook het lekkerst én blijven ze knapperig – dat komt door het watergehalte dat er in het radijsje te vinden is.

Dit gewas is niet heel veeleisend, dus als je ze zaait in potgrond hoef je er geen voeding bij te doen. Kies je voor het zaaien in de volle grond? Dan kun je vooraf een klein beetje compost of andere organische meststoffen door de grond mengen. Zaai nooit meteen in compost, dit is te scherp waardoor de zaden niet zullen ontkiemen.

Radijs zaaien

Zaai in het voor- en najaar de radijsjes op een plak waar de zon staat, omdat het dan natuurlijk nog niet heel warm is. In de zomermaanden zaai je radijsjes op een plek waar er halfschaduw is, circa 4 uur per dag. Je zult wel merken dat het een stuk lastiger is om radijsjes te kweken met een warme zomer. Het is dus meer een seizoengroente van het voor- en najaar.

Je start in maart met radijs zaaien op een plek in de volle grond of een pot. Zet hem in de zon, je zult dan binnen ongeveer 7 weken radijs oogsten! Vanaf de maand april en mei zul je merken dat de radijsjes een stuk sneller groeien, omdat de temperaturen dan oplopen.

Radijsjes zaai je meteen op de plek waar je ze ook gaat oogsten, je hoeft ze dus niet vóór te zaaien. Zelf zaai ik altijd 2 zaadjes op de plek met een tussenruimte van ca. 8 cm en een diepte van ca. 1 cm tot de volgende 2 zaadjes. Zo weet ik zeker dat er eentje opkomt en de rij compleet blijft. Zodra de beide zaadjes op gekomen zijn, kun je er 1 weghalen zodat er 1 overblijft (uitdunnen). De tussenruimte van 8 cm zorgt ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien en hebben ze voldoende voeding voor de groei.

Hoeveel water heeft radijs nodig?

Radijsjes hebben veel water nodig, dus zorg ervoor dat de grond nooit te droog is. Dek de bodem rondom het radijsje eventueel af met houtsnippers of stro, zo verdampt het water minder snel en hoef je dus ook minder water te geven.

Radijs bewaren na het oogsten

Zelf eet ik de radijsjes na het oogsten meteen op omdat ze dan het lekkerste zijn. Wil je ze na het oogsten wel nog bewaren, haal dan het loof eraf en leg ze in een bakje water in de koelkast, zo blijven ze echt het knapperigst. Vervolgens kun je er een van deze lekkere gerechten mee maken:

Verschillende radijs rassen

Hopelijk heb ik je kunnen enthousiasmeren hoe leuk radijs zaaien is. Zelf kweek ik altijd een aantal soorten radijsjes, ze smaken vrijwel hetzelfde – maar het oogt leuk om verschillende radijs rassen op je bord te leggen! Hieronder vind je een aantal rassen om een leuke regenboog aan radijsjes op je bord te krijgen:

  • Cherry Bell – rond rood
  • French breakfast – langwerpig rood met een wit puntje
  • Diana – rond paars
  • Pink beauty – rond roze
  • Zlata – rond geel
  • Icicle – langwerpig wit

radijs zaaien radijsjes oogsten kweken moestuin

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt. Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.