Zelf aardappelen verbouwen en oogsten in de moestuin

Categories: ArtikelenTags:

Oh wat heerlijk, het is de tijd voor de aardappeltjes! In de zomer is het echt oogsten geblazen – van heel veel zoet naar aardappelen. Aardappelen zijn naar mijn mening het lekkerste als ze zo puur mogelijk worden gegeten, geroosterd op de BBQ of lekker in de oven met wat kruiden en olie. Ben je benieuwd hoe dat moet, zelf aardappelen verbouwen? Ik geef tips hoe je aardappelen kunt kweken in de volle grond in de tuin, of in potten.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Zelf aardappelen verbouwen en oogsten in de moestuin

Poten

Vanaf half maart worden de pootaardappeltjes aangeboden. Ja je koopt pootgoed – geen zaadjes. Ook de aardappelen uit de supermarkt zou ik afraden, deze zijn enkel gekweekt voor consumptie en niet om te vermeerderen. De kans is dus klein dat je hier dan ook echt aardappelen van kunt oogsten einde van het jaar en dat zou zonde zijn.

Eerst kiem je de aardappeltjes voor, vanaf eigen maart. Dan krijgt hij kleine uitschieters, dit zijn de wortels waar uiteindelijk de nieuwe aardappelen aan zullen gaan groeien onder de grond. Na 4 weken kunnen de aardappelen in de volle grond en in potten. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het ras wat je kiest, daarom is het slim om dit eerst goed op te zoeken. 

Standplaats

Lekker in de volle zon! Daar worden aardappelen het meest blij van en zul je ook de meeste opbrengst hebben.

Verzorgen

Aardappelen hebben niet heel veel water nodig. Zodra het eerste loof boven de grond uitkomt, is het verstandig om de grond aan te aarden. Dit betekent de pot of de bodem voorzien van een extra laagje grond, zo stimuleer je de plant om extra loof aan te maken en die zorgt ervoor dat je straks ook meer aardappelen kunt oogsten.

Oogsten/rooien

De periode van het oogsten van aardappelen verschilt een beetje per periode dat je ze hebt gepoot. Want er zijn zoveel verschillende rassen. Vroege, middelvroeg en late rassen. Dit staat dus voor wanneer ze te poten zijn in de volle grond of in een pot maar ook te oogsten. Check dus bij aanschaf het ras zodat je hier meer informatie over op kan zoeken. De algemene periode van het rooien van aardappelen is: vroege/ middelvroeg oogst je in juli of begin augustus. Later rassen rooi je in september tot oktober. Ook een tip: als het loof afsterft en geel wordt, kun je starten met rooien.

Bewaren na het oogsten 

Aardappelen kun je gemakkelijk nog een lange tijd bewaren nadat je ze hebt geoogst. Nadat je de aardappelen hebt geoogst is het goed om ze eerst goed te laten drogen op een droge en koele plek. Draai ze af en toe of leg ze op een rooster. Zodra ze droog zijn kun je in een bak of zak afgedekt maar wel luchtig en donker bewaren. Check af en toe of er uitlopertjes aankomen, breek deze eraf en je kunt ze erna gewoon eten.

Rassen

  • Roseval
  • Vitelotte noir
  • Alouette
  • Otolia
  • Purple rain 

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. 

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.