Pepers verbouwen en oogsten in de moestuin

Pepers verbouwen en oogsten in de moestuin is zo leuk om te doen! In september zijn de pepers in mijn tuin steeds meer aan het kleuren en deze zijn dan ook bijna te oogsten. Het start in de maand september en loopt soms door tot november dat ik nog pepers van de plant kan plukken. Wat een rijkdom is dat! Pepers hebben in verhouding eigenlijk weinig verzorging nodig maar uiteraard wel liefde en vooral tijd. Wil je weten hoe je dat zelf kunt doen in de volle grond of in een pot? Lees dan verder.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Pepers verbouwen en oogsten in de moestuin: dat doe je zo

Zaaien

Pepers zaai je heel vroeg in het jaar, dit omdat de planten erg traag groeien. Start dus al in half februari, hoe eerder je start met zaaien hoe eerder je kunt oogsten. De plantjes moeten om de 4 weken verpot worden naar een potje met verse potgrond om de groei erin te houden. Ook als het blad wat geler begint te kleuren is het tijd voor nieuwe grond. Vanaf half mei gaan de plantjes naar buiten in de volle grond. Zet er een bamboestokje naast zodat ze niet door een heftige windvlaag om kunnen waaien. Ook door het gewicht van de pepers kunnen ze later wat gaan hangen, zo voorkom je dit.

Standplaats

Peperplanten zijn net zoals alle vruchtgewassen echte zonaanbidders. Dus: hoe meer zon, hoe meer oogst.

Verzorgen

De peperplanten hebben lekker veel water nodig maar verzuipen is ook weer niet goed, vooral als ze klein zijn mag de grond lekker nat zijn. Zodra het plantje de eerste bloemen aanmaakt is het tijd om de plant te toppen, je knipt de top uit de plant waar de eerste bloemen ontstaan. De bloemen knip je dan automatisch ook mee. Dit is helemaal niet erg want je zorgt er alleen maar voor dat de plant alleen maar groter wordt en later ook meer oogst zal leveren. 

Ze houden van een voedzame grond. Af en toet wat voeding bijgeven is dan zeker niet aan te raden, met name als je merkt dat de plant bloemen aan maakt of de eerste vruchten zich gaan vormen. Kies voor een biologische voeding of voor compost. 

Pepers verbouwen en oogsten 3

Oogsten

Zodra de pepers beginnen te kleuren is het tijd om te oogsten dit is de periode tussen september en november, je kunt ze beter oogsten als ze nog een beetje groen zijn zodat je ze binnen nog wat kan door laten rijpen. Wacht je de lang dan is de kans groot dat de binnenkant van de vrucht helemaal vol met schimmel zit en dat zou zonde zijn natuurlijk. 

Pepers bewaren na de oogst

Heb je in een keer heel veel pepers geoogst dan snap ik heel goed dat je dit niet in een week allemaal op kan. Maakt er dan een lekkere sambal van of leg ze in de vriezer. Zodra je dan een peper nodig hebt kun je er zo eentje uit de vriezer halen. Wil je ze wel meteen opeten dan bewaar je ze het beste buiten de koelkast tot ongeveer een week. Ook kun je pepers laten drogen waar je later chilipoeder van kunt maken, droog ze op een warme plek en vermaal ze in de keukenmachine.

Peper rassen om te verbouwen

  • Lemon drop
  • Cayenne
  • Chinese 5 colour

Wil je meer wegwijs wanneer je wat kunt zaaien en oogsten? Bekijk dan eens mijn zaai en oogst kalender poster in de webshop met alle basis groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden. Zo kan het nooit meer mis gaan. Ook in mijn boek ‘de moestuin’ vind je er alles over terug.

Pepers verbouwen en oogsten 1 Pepers verbouwen en oogsten 2 Pepers verbouwen en oogsten 4

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.