Hoe vaak moet je planten water geven? Moestuin-expert Floor vertelt

Categories: ArtikelenTags:

Die Hollandse zomers toch: de ene keer regent het iedere dag pijpenstelen, dan is het weer tropisch warm en kurkdroog. Dat kan lastig zijn voor je tuin. Een van de belangrijkste onderdelen voor de planten die groeien in de moestuin is toch wel de voeding in de grond het water wat je geeft. Zonder water zullen de plantjes later ook geen oogst geven, en dat is toch wel een van de redenen waarom je je eigen moestuin begonnen bent…

Hoe vaak moet je planten water geven? In deze blog ga ik je daar wat meer over vertellen. Over water geven, maar ook hoe je zelf je water op kan vangen als het tussendoor ineens heel hard regent.

door Floor Korte – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over moestuinieren. Meer over Floor, haar blog en haar boeken vind je onderaan dit artikel.

Hoe vaak moet je planten water geven?

Wanneer water geven

Een van de vele vragen die ik krijg van volgers en lezers is toch wel wanneer je nou je kleine plantjes het beste water kan geven, maar ook hoeveel en wat het beste tijdstip is. De regel in de zomer, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.

Check voorafgaand de grond altijd even. Is enkel de bovenlaag droog, maar is het daaronder nog vochtig, dan hoef je nog geen water te geven. Je moet dus enkel sproeien als het heel erg droog is. Zelf geef ik mijn planten altijd ’s ochtends vroeg water, zo hebben de slakken minder kans om tevoorschijn te komen, die laten zich namelijk vaker ’s avonds zien en zijn dol op vocht.

Plantenvoet afdekken in de zomer

In de zomer of een warme lente is het ook verstandig maatregelen te treffen zodat je zelf minder werk hebt aan het water geven. Want ja, het is wel een werkje. Wist je dat water veel minder snel verdampt als je de bodem bedekt met een laagje organisch materiaal, zoals houtsnippers, cacaodoppen, grind of afgemaaid gras? Dit heet een mulch-laagje. Op deze manier blijft het vocht langer in de grond, waardoor je minder vaak water hoeft te geven en de grond dus niet kurkdroog wordt. 

Planten water geven met regenwater

En dan is er ook nog het type water wat je bij het planten water geven gebruikt. Dit is erg bepalend hoe de plant zich zal vormen. Wist je dat namelijk regenwater het allerbeste is wat je je plantjes (in de tuin, maar ook binnen) kunt geven? Er zit namelijk veel minder kalk in. Het water dat gewoon uit de lucht komt vallen, zorgt ervoor dat de voedingstoffen, die je aan het begin van het jaar aan de tuin hebt gegeven (compost/organische voedingsstoffen), beter oplossen en dus ook beter opgenomen kunnen worden door de planten. Dat is dus een win-winsituatie als je het zo bekijkt voor je plantjes, maar dan heb je met de warme dagen wel regenwater nodig.

Daarom zou ik dan ook een regenton aansluiten aan de regenpijp, zodat als het regent je dit water op kan vangen. Natuurlijk heb je hier op een superwarme dag niet veel aan, maar geloof mij: er gaat weer regen komen, dus je bent nooit te laat. 

regenton

Regenbuien versus droogte

Ook in de heftige zomer valt er veel regen, tenminste op dat moment heb je het idee dat er heel veel water valt. Maar dat is binnen een paar dagen alweer weg en daar merk je niks meer van, dan is de grond weer zo droog dat er zelfs droogte kan ontstaan. Hoe kan dat?

Dat komt omdat het zoveel warmer is dan jaren geleden door klimaatverandering, door deze warmte verdampt het water wat gevallen is dan ook veel sneller waardoor er een megawolk ontstaat in de lucht. Deze dikke wolk stort zich dan een keer in de zoveel tijd helemaal leeg waar helaas ook wateroverlast door kan ontstaan. Want de hele droge grond, neemt veel minder water op. 

Meer lezen over moestuinieren?

In mijn boek ‘De moestuin’ leg ik je er alles over uit hoe je een eigen moestuin aanlegt! Heel makkelijk geschreven, zodat iedereen het kan. Tot de volgende keer, met nog meer moestuintips!

Floor Korte
Ik ben Floor Korte en ik schrijf over moestuinieren voor Miljuschka.nl. In 2013 startte ik zelf met een minuscuul moestuintje; langzaam werd ik aangestoken met het moestuin-virus en werd mijn tuin elk jaar een stukje groter. Inmiddels heb ik een megatuin van 420 vierkante meter, met fruitbomen en een kas waar ik allerlei groente en fruit kweek. Mijn missie: iedereen helpen een moestuin of groene omgeving te creëren waar je uit kunt eten – en waar je vooral heel blij van wordt.