Alles over eetbare bloemen: van courgettebloemen tot viooltjes

Categorieën: Artikelen

Eetbare bloemen, je hebt ze misschien wel een keer in een restaurant op je bord gehad. Het is een leuke manier om smaak, kleur én een beetje spanning aan je bord toe te voegen. Maar welke soorten kun je eten en welke beter niet? En waar koop je ze?

Waar gebruik je eetbare bloemen voor?

Je ziet de fleurige bloemen vaak ter decoratie op je bord liggen, maar je kunt het voor meer dingen gebruiken. Ter garnering van taarten, ijs en drankjes bijvoorbeeld. Of maak er mooie ijsblokjes mee: stop hiervoor een paar kleine bloemetjes in een ijsblokjesvorm en vul deze met water, zo heb je prachtige zomerse ijsblokjes. Daarnaast kun je de bloemen ook gebruiken in een salade of zelfs door een olijfolie.

Waar koop je eetbare bloemen?

Niet alle bloemen kun je zomaar eten, een aantal soorten zijn zelfs giftig. Je kunt de bloemen kopen bij sommige supermarkten, de groenteboer of delicatessenzaken. Ook bestel je ze gemakkelijk online. Als je groene vingers hebt kun je er ook voor kiezen om ze zelf te kweken, dan weet je zeker dat ze niet zijn bespoten.

Verschillende soorten bloemen en hun smaken

Viooltjes
De viooltjes zijn een van de meest gebruike eetbare bloemen. Ze zijn klein en in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De viooltjes hebben een milde smaak en fleuren een dessert of salade in een handomdraai op.

Goudsbloem
Naast de viooltjes, is de goudsbloem ook een bekende culinaire fleurop. Ze zijn er in geel en oranje en hebben een lichtzoete smaak.

Oost-Indische kers
Deze bloem smaakt peperachtig en is heerlijk om te eten bij een salade. Van deze bloem kun je alles eten: de wortels, het blad en de bloem. De smaak is een tikje pittig en heeft iets weg van radijs en mosterd.

Lavendel
De lavendel heeft haar populariteit te danken aan de heerlijke uitgesproken geur. Je waant je er meteen mee in de Franse Provence! Je kunt (gedroogde) lavendelknopjes eten, maar er zit verschil in sommige, tussen zoet en bitter. Je kunt er ook voor kiezen om het ergens in te verwerken, zoals een lavendelsuiker of lavendelsiroop.

Anjer
De anjer is een bekende bloem, die je vast thuis wel eens in een vaas hebt gehad. Maar in de keuken is -ie ook een succes! En hoe een anjer smaakt? Een tikje kruidig en zoet; hij heeft iets weg van nootmuskaat en kruidnagel.

Calendula
Deze mooie oranje bloem is al een plaatje om te zien en heeft een lichte peperachtige smaak. Je kunt ‘m gebruiken in een salade of in warme gerechten, want de calendula kan worden meegekookt.

Courgettebloem
Je ziet het niet als je een courgette in de supermarkt ziet liggen, maar eigenlijk hoort hier een courgettebloem aan. Ze hebben een tropische uitstraling en een lichtbittere smaak. Deze bloem kun je heerlijk vullen, door een licht tempurabeslag halen en ze vervolgens goudbruin frituren. Een traktatie! Hier vind je een recept voor gefrituurde courgettebloem.

Gevulde courgettebloemen

Er zijn natuurlijk tal van eetbare bloemen, dit is slechts een greep uit de vele soorten. Ik ben benieuwd of jij er al eens mee hebt gekookt!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!