Whipped ricotta met gemarineerde tomaten

25 minuten

Categories: Recept, Snacks

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat perfect is voor bij de borrel, als voorgerecht en zelfs als lichte lunch. De zachte, romige ricotta wordt luchtig opgeklopt en vervolgens geserveerd met sappige, gemarineerde tomaten voor een frisse smaakexplosie.

Wat is Ricotta?

Ricotta is een verse Italiaanse kaas die veel wordt gebruik in de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft na de productie van andere kazen, zoals mozzarella of provolone. 

Ricotta heeft een milde, licht zoete smaak en kan in zowel zoete als hartige gerechten worden gebruikt. Het kan op brood of crackers worden gesmeerd, worden gebruikt als vulling voor pasta of crêpes, worden toegevoegd aan soepen of salades, of verwerkt in desserts zoals cheesecake of cannoli.

Behalve lekker is ricotta ook een goede bron van eiwitten en calcium. Het bevat minder vet en calorieën dan veel andere kazen en is daardoor een goed alternatief in recepten met kazen met een hoger vetgehalte.

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten

Hoewel ricotta an sich uiteraard al verrukkelijk is, is whipped ricotta toch echt van een compleet nieuw level. Wanneer je ricotta opklopt, verandert de textuur van vast en korrelig naar licht, luchtig en silky smooth

De opgeklopte kaas is goed te gebruiken als een romige en lichte vervanger voor zwaardere ingrediënten zoals roomkaas of boter. De spread kan worden gebruikt als topping voor toast, als vulling voor taarten en gebak, of als basis voor dips en sauzen. Vandaag server ik het met smaakvolle gemarineerde tomaten en crunchy toast. Perfect als verrassende snack bij de borrel of als klein voorafje bij het diner.

Nog meer recepten met ricotta? Deze ricotta pannenkoeken zijn ook mega. Of maak deze raviolo met eidooier, ricotta en salieboter. Misschien niet heel origineel, maar wel altijd een succes.

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten

4.65 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Borrelhapje, Snack
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Mixer
  • rasp
  • hakmolentje of keukenmachine

Ingrediënten
 

  • 375 g kerstomaten
  • 3 el rodewijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 8 tenen knoflook
  • 3 takjes basilicum
  • 350 g ricotta
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 130 gr groene olijven zonder pit
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de tomaatjes in partjes of halveer ze. Doe in een kom. Hak de blaadjes van 2 takjes basilicum grof en meng samen met 2 eetlepels olijfolie en rodewijnazijn in een kommetje tot een gladde dressing. Pel 6 tenen knoflook. Pers 3 tenen knoflook boven de dressing uit. Plet de overige 3 tenen knoflook (met de platte kant van je mes) en doe ze er heel bij en breng op smaak met peper en zout. Schenk over de tomaten en laat 20 minuten staan.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Doe de ricotta samen met de geraspte kaas in een kom en mix met behulp van een mixer 5-6 minuten tot een glad en romig mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het schilletje van 2 tenen knoflook. Hak in een hakmolentje de olijven met 1 eetlepel olijfolie, 2 tenen knoflook en de blaadjes van 1 takje basilicum fijn tot er een dip ontstaat. Breng eventueel verder op smaak met peper.
  • Verdeel de ricotta over een schaal of plank, Leg de tomaatjes erop en geef de olijvendip erbij. Lekker met knapperig brood.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.