Orecchiette met palmkool, zongedroogde tomaten en olijven

30 minuten

Orecchiette met palmkool, zongedroogde tomaten en olijven: een gezonde vegetarische pasta die je snel op tafel zet, én gemakkelijk vegan maakt. 

Orecchiette voor de vega pasta 

De naam van deze pastasoort is afgeleid van het woord orecchie wat oren betekent. Deze kleine pastaschelpjes in de vorm van oortjes worden gemaakt van durum tarwebloem, en zijn zo’n 3 centimeter groot. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Italië, en is het een typische pasta uit de regio Puglia. Koop je de gedroogde variant in de supermarkt of deli? Dan is er een grote kans dat de naam Orecchiette Pugliesi op de verpakking staat. 

Tip: serveer de orecchiette op deze leuke pastaborden van Royal Doulton

Een gezonde en vullende pasta 

Ik maak deze orecchiette met zongedroogde tomaten, olijven, basilicum, knoflook en passata (dikke tomatensaus). Daarnaast kies ik ervoor om ‘vergeten groenten’ uit het Middellandse Zeegebied toe te voegen. Ik heb het dan over cavolo nero, oftewel: palmkool. Dit bijzondere bladgewas met een donkergroene tot zwartgroene kleur is in smaak en structuur vergelijkbaar met die van boerenkool, en is een lekkere toevoeging aan de pasta. Als topping kies ik voor Parmezaanse kaas, maar wil je het gerecht vegan maken, dan kun je deze stap weglaten. Of voor een plantaardige variant kiezen natuurlijk!

Gek op palmkool? Dan vind je de eendenborst met cavolo nero vast heerlijk!

Orechiette met palmkool

Orecchiette met palmkool

Orecchiette met palmkool, zongedroogde tomaten en olijven

4.20 van 10 stemmen
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 500 ml passata
  • 100 gram kerstomaatjes aan de tak
  • 50 g uitgelekte zongedroogde tomaatjes op olie fijngehakt
  • 75 g ontpitte zwarte olijven grof gehakt
  • 30 g uitgelekte kapperappeltjes
  • 350 g orecchiette pasta
  • 300 g gesneden cavolo nero (palmkool)
  • zout en peper
  • 60 g Parmezaanse kaas in flakes of grofgeraspt (weglaten indien vegan)
  • 2 takjes basilicum de blaadjes losgescheurd

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden. Leg de kerstomaatjes in een ovenschaaltje en besprenkel met olie en zout. Rooster 5 tot 10 minuten in de oven tot ze poffen.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de sjalot 5 minuten, bak de knoflook 1 minuut mee en giet dan de passata erbij. Breng aan de kook, draai het vuur iets omlaag en laat 20 minuten pruttelen en inkoken.
  • Voeg na 10 minuten kooktijd de zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven en kapperappeltjes toe.
  • Blancheer de cavolo nero kort in heet water en haal dan eruit; ze hebben niet lang nodig. Je kunt ze ook even kort bakken in een koekenpan met een drupje water, zoals je spinazie bakt.
  • Kook de orechiette in een ruime pan water in circa 10 minuten beetgaar. Giet af en vang daarbij een scheut kookwater op. Roer de orechiette, cavolo nero en indien gewenst wat kookwater door de saus. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Serveer het gerecht met basilicumblaadjes en de Parmezaanse kaas erop.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.