Wat is Ricotta?
Ricotta is een verse Italiaanse kaas die veel wordt gebruik in de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft na de productie van andere kazen, zoals mozzarella of provolone.
Ricotta heeft een milde, licht zoete smaak en kan in zowel zoete als hartige gerechten worden gebruikt. Het kan op brood of crackers worden gesmeerd, worden gebruikt als vulling voor pasta of crêpes, worden toegevoegd aan soepen of salades, of verwerkt in desserts zoals cheesecake of cannoli.
Behalve lekker is ricotta ook een goede bron van eiwitten en calcium. Het bevat minder vet en calorieën dan veel andere kazen en is daardoor een goed alternatief in recepten met kazen met een hoger vetgehalte.
Whipped ricotta met gemarineerde tomaten
Hoewel ricotta an sich uiteraard al verrukkelijk is, is whipped ricotta toch echt van een compleet nieuw level. Wanneer je ricotta opklopt, verandert de textuur van vast en korrelig naar licht, luchtig en silky smooth.
De opgeklopte kaas is goed te gebruiken als een romige en lichte vervanger voor zwaardere ingrediënten zoals roomkaas of boter. De spread kan worden gebruikt als topping voor toast, als vulling voor taarten en gebak, of als basis voor dips en sauzen. Vandaag server ik het met smaakvolle gemarineerde tomaten en crunchy toast. Perfect als verrassende snack bij de borrel of als klein voorafje bij het diner.
Nog meer recepten met ricotta? Deze ricotta pannenkoeken zijn ook mega. Of maak deze raviolo met eidooier, ricotta en salieboter. Misschien niet heel origineel, maar wel altijd een succes.

Whipped ricotta met gemarineerde tomaten
Ingrediënten
- 375 g kerstomaten
- 3 el rodewijnazijn
- 2 el olijfolie
- 8 tenen knoflook
- 3 takjes basilicum
- 350 g ricotta
- 60 g Parmezaanse kaas
- 130 gr groene olijven zonder pit
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de tomaatjes in partjes of halveer ze. Doe in een kom. Hak de blaadjes van 2 takjes basilicum grof en meng samen met 2 eetlepels olijfolie en rodewijnazijn in een kommetje tot een gladde dressing. Pel 6 tenen knoflook. Pers 3 tenen knoflook boven de dressing uit. Plet de overige 3 tenen knoflook (met de platte kant van je mes) en doe ze er heel bij en breng op smaak met peper en zout. Schenk over de tomaten en laat 20 minuten staan.
- Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Doe de ricotta samen met de geraspte kaas in een kom en mix met behulp van een mixer 5-6 minuten tot een glad en romig mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal het schilletje van 2 tenen knoflook. Hak in een hakmolentje de olijven met 1 eetlepel olijfolie, 2 tenen knoflook en de blaadjes van 1 takje basilicum fijn tot er een dip ontstaat. Breng eventueel verder op smaak met peper.
- Verdeel de ricotta over een schaal of plank, Leg de tomaatjes erop en geef de olijvendip erbij. Lekker met knapperig brood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
