Wat is een tortilla of is het een taco? Hoe zit het nu?

Wanneer is het een tortilla en wanneer een taco?

Hier in Nederland noemen we alles een taco, maar dat is eigenlijk helemaal niet correct. De basis voor alles in Mexico is de tortilla. Deze platte pannenkoek wordt traditioneel gemaakt zoals je hebt kunnen zien in de eerste aflevering van Miljuschka in Mexico.

Het begint met het wassen van de mais en het koken. De mais wordt gekookt met gebluste kalk omdat de maya’s al ontdekten dat mais anders niet goed verteerd kan worden. Door het koken met de kalk wordt het velletje ook voor ons verteerbaar en kunnen we alle goede stofjes uit de mais ook daadwerkelijk opnemen.

Vervolgens moet de gekookte mais verwerkt worden tot een pasta, de masa. Dit gebeurd door het te malen op een steen. Deze pasta wordt vervolgd gedroogd en opnieuw bevochtigd met water tot je een deeg hebt. Van dit deeg wordt een bol gemaakt, deze doe je in de tortillamaker, drukt hem plat en dan bak je de tortilla op een hete plaat.

Dan heb je dus de basis: de tortilla. Maar wanneer noem je het dan een taco of een nacho? Hierboven zie je het al heel handig allemaal op een rij staan.

Tortilla

Zoals al gezegd; de tortilla is de basis van alle volgende gerechten. Kun je nu geen goede tortilla vinden in Nederland? Check dan vooral even hier bij Tortilleria Taiyari waar je originele traditionele Mexicaanse tortilla’s kunt krijgen. Je kunt ze online bestellen. De tortilla’s kun je ook makkelijk invriezen als je ze niet allemaal tegelijk nodig hebt.

Totopos (bij ons bekend als nacho)

De totopos kennen wij meer als de nacho. Dit is een tortilla, heel of in stukjes of een kleiner formaat dat gebakken is en daarmee krokant is geworden. De totopo kan zijn gebakken of gefrituurd en is heerlijk met een lekker avocado dipje.

Taco

Een tortilla wordt een taco op het moment dat je hem vult. Dus eigenlijk is de taco de benaming voor het “instrument” dat je gebruikt om de vulling in te vervoeren. Een taco is dus nooit die harde krokante dingen die je in de supermarkt kunt kopen. Dat is puur een Tex Mex uitvinding en dus niet Mexicaans. De echte taco is altijd zacht en kan gevouwen worden. Ideaal gezien kun je een taco met één hand eten.

Enchilada

De enchilada is een opgerolde tortilla die gevuld is. Vouw je een taco dubbel, bij een enchilada maak je er een rolletje van. Dit rolletje kun je vervolgens zo eten of je kunt het in de oven doen met wat geraspte kaas erover.

Quesedilla

Een quesedilla is een platte en gevulde tortilla. In negen van de tien gevallen zit er in een quesedilla kaas. Vaak zijn de randjes dichtgeknepen zodat de vulling er niet uit kan lopen. Je kunt het nog het beste vergelijken met onze tosti. Dat kan dus 1 tortilla zijn die is dubbelgeklapt of het kunnen twee tortilla’s zijn die op elkaar komen te liggen.

Niet alle tortilla’s zijn dus taco’s

Je ziet dus dat de benaming echt wel wat veelomvattender is dan de simpele taco zoals wij alles noemen. Maar nu weet je hoe het zit dus kun je altijd de juiste term gebruiken voor een heerlijke tortilla!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!