Tijdens mijn reis door Japan voor Miljuschka in Japan, heb ik de fijne kneepjes van het sushi maken af mogen kijken en wauw wat is dit een kunst. Ik heb daar iets op bedacht en laat je hier zien hoe je makkelijk zelf sushi maakt.
Sushi
Sushi, ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze delicatesse is wereldwijd populair en werd eeuwen geleden voor het eerst gegeten in Japan. Men begon destijds met het fermenteren van vis met rijst om het langer houdbaar te maken (narezushi). Later kwam de nadruk vooral te liggen op verse vis en minder rijst (edomae sushi). Deze sushi kennen we vandaag de dag + alle varianten die daarop zijn gemaakt.
Vandaag de dag kennen wij sushi als een klein hapje van rijst, (rauw) vis of vlees en andere ingrediënten. Daarbij kun je denken aan viseitjes, wasabi, zeewier, Japanse mayo, verschillende verse groenten en nog veel meer. De bekendste soorten zijn: nigiri: een klein bolletje rijst, bedekt met een plakje vis. Maki: rijst, vis/ of groenten gewikkeld in een nori vel en gesneden in stukjes. Sashimi: dunne plakjes rauwe vis, zeevruchten of vlees. Temaki: een handrol gemaakt van een nori vel, gerold als een klein ijshoorntje, met daarin verschillende verse ingrediënten.
Sushi maken
Sushi maken, kan nog best ingewikkeld zijn. In Japan wuiven de chefs je waarschijnlijk al weg als je een poging tot zou willen doen. Geloof mij, ik kan het weten. Het maken van de perfecte sushi is zo makkelijk nog niet. Juist omdat ik het voor jou zo makkelijk mogelijk wil maken, bedacht ik verschillende manieren waarmee je de kneepjes van het vak kunt omzeilen en toch kunt genieten van heerlijke sushi.
Sushi recept
Hoe je dan toch makkelijk sushi kunt maken? Ik vertel je er alles over op Miljuschka.nl. Probeer maar eens mijn: sushi bites, sushiballetjes met krab en furikake of 4x de lekkerste sushi wrap. Makkelijker kan bijna niet!
Wil je nog een bijgerecht serveren naast jouw sushi? Probeer dan zeker mijn: spicy komkommersalade, chicken karaage: krokante Japanse kip en Japanse omelet. Nog lekkerder met een glaasje pruimenwijn of sake. Als dessert ga je natuurlijk voor: Japanse soufflé pancakes of Japanse cheesecake.