Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Tijd

Categorieën: Recept

Het verschil tussen baking soda & bakpoeder

Twee dingen die ik altijd in de voorraadkast hebt liggen: baking soda en bakpoeder. Allebei onmisbaar in mijn bakrecepten! De twee hebben overeenkomsten, maar zijn ook verschillend. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

Bakpoeder

Allereerst bakpoeder. Dit is een combinatie van natriumbicarbonaat (een natuurlijk middel dat zorgt dat iets gaat rijzen), een soort zuur (dat is altijd nodig om het rijsmiddel aan het werk te zetten) en tot slot een stabilisator (vaak maizena). Deze drie componenten zorgen ervoor dat bakpoeder een beslag of ander mengsel doet rijzen. Het enige wat je nog nodig hebt, is vocht en warmte.

Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Baking soda

Hoe zit het dan met baking soda? Nou, dat is eigenlijk alleen natriumbicarbonaat. Juist: het eerste component dat ik zojuist noemde in de vorige alinea. Daarom heb je als je baking soda gebruikt, altijd nog een zuur ingrediënt nodig om ‘m tot leven te wekken. Denk maar aan karnemelk of yoghurt. Zonder deze toevoeging van zuur werkt de baking soda niet of niet optimaal.

Het één voor het ander vervangen?

Dat gaat dus niet zo eenvoudig. Het ene ingrediënt is ook sterker dan het andere, dus dezelfde hoeveelheid van de één werkt niet perfect voor het ander. Daardoor krijg je een minder goed bakresultaat, en dat zou zonde zijn van al je inspanningen in de keuken, toch? Ook zit je met de ‘verplichte’ toevoeging van een zuur als je alleen baking soda gebruikt.

Het beste kun je dan ook zorgen dat je allebei de soorten rijsmiddel altijd in huis hebt; je vindt zowel bakpoeder als baking soda tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt.

Extra tips

Baking soda is overigens sowieso erg handig om in de la te hebben liggen, want je kunt er nog veel meer mee doen. Zo maak je er in een handomdraai je gootsteen, magnetron of een aangekoekte pan mee schoon! 

Wil je testen of je bakpoeder nog wel goed is? Doe een klein beetje in een kommetje en giet er kokend water op. Als bakpoeder actief is, zal het meteen beginnen te borrelen.

Dit werkt ook voor baking soda; giet er dan naast water een beetje azijn op. Ook hier geldt: flink geborrel betekent dat je ingrediënt nog goed is. Succes!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!