Dit is het verschil tussen champagne, crémant, cava en prosecco

Nog heel even en dan nemen we afscheid van 2022 en gaan we knallend 2023 in. En een nieuw jaar inluiden doen we uiteraard met een glas bubbels in de hand – en een oliebol in de andere hand. Of we nu champagne, crémant, cava of prosecco drinken, ze zorgen allemaal voor een feestelijk gevoel! Maar wat is nou precies het verschil tussen al deze bubbels? Ik leg het je uit.

Champagne

De OG onder de bubbels. Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Franse streek Champagne komt, én wordt gemaakt van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Dit is ook meteen een van de hoofdredenen waarom champagne zo duur is. Niet alleen de regels voor de streek en de druiven zijn heel strikt, ook het productieproces moet aan de strengste regels voldoen. Champagne wordt, net als normale wijn, eerst gegist en gebotteld. Hierna wordt, voor de tweede gisting, een kleine hoeveelheid extra suiker en gist – deze zorgt voor de bubbels – toegevoegd aan de fles. Deze tweede gisting op fles moet minimaal vijftien maanden duren voor een Champagne brut en 36 maanden voor een Millésime.

Dit is het verschil tussen champagne cremant cava en prosecco 2 min

Crémant

Een crémant verschilt in productietechniek niets van champagne en wordt zelfs net zo streng gereguleerd. Zo worden de druiven bijvoorbeeld altijd met de hand geplukt en bereid volgens de méthode traditionnelle. Het grote verschil is dat de druiven voor een crémant uit heel Frankrijk mogen komen en de tweede gisting maar minimaal negen maanden hoeft te duren. Doordat deze dus iets minder exclusief is dan een champagne, is de prijs ook iets vriendelijker. Perfect alternatief dus voor wie een minder grote portemonnee heeft of niks geeft om al die poeha rondom champagne.

Cava

De Fransen zullen dit ongetwijfeld tegenspreken, maar gelukkig zijn ze niet het enige volk dat goed is in het maken van een goed glas bubbels. Want ook in Spanje weten ze wel raad met een tros druiven. Cava is een mousserende wijn die wordt gemaakt van macabeo, xarel-lo en parellada druiven en is qua smaak iets kruidiger dan haar Franse neef Champagne. Ook prijstechnisch is een fles cava een stuk vriendelijker geprijsd.

Dit is het verschil tussen champagne cremant cava en prosecco min

Prosecco

En dan is er natuurlijk ook nog de Italiaanse Prosecco. Hoewel Prosecco vaak wordt vergeleken met Champagne, wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een geheel andere manier. Namelijk van de Glera-druif en volgens de Charmat Methode. Hierbij vindt de tweede gisting niet op fles plaats, zoals bij  champagne, crémant en cava, maar gebeurt dit in roestvrijstalen tanks. Groot voordeel van Prosecco is dan wel weer het relatief lage alcoholpercentage. In combinatie met zijn frisse karakter maakt dit deze bubbel weer heel geschikt voor….nou ja, voor wanneer niet eigenlijk?

Over smaak valt niet te twisten

Ben je van plan om echt uit te pakken wanneer de klok twaalf uur slaat en maakt het budget je niet uit? Koop dan lekker een fles champagne. Maar wil je liever niet de hoofdprijs betalen voor een fles bubbels dan proost je net zo lekker met een fles crémant. Het is jouw feestje!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.