Mijn culinaire reis door het fantastische Vietnam

Categorieën: Blogs

Normaalgesproken reis ik een paar keer per jaar naar een plek die mij culinair kan inspireren. Vietnam stond lang op mijn lijstje, dus besloot ik in 2017 af te reizen naar dit fantastische land. Wat was het geweldig! Op elke straathoek struikelde ik zowat over iets dat ik in mijn mond wilde stoppen. Ik wil Nederland graag kennis laten maken met de Vietnamese keuken, dus neem ik je mee op mijn reis door Vietnam en vertel over de lekkerste gerechten die ik daar gegeten heb.

Mekongdelta – Zuidwest-Vietnam

Citroengras spiesjes met gamba

Ik begon mijn reis in Mekongdelta. Dit prachtige waterlandschap vol rijstvelden, rivieren en bootjes is de rijstkom van Vietnam. De zee, rivieren en kwekerijen leveren een enorme rijkdom aan vis, schelp- en schaaldieren op en om het nog mooier te maken staat het gebied vol bomen met tropisch fruit zoals Mango, citrus en doerian. Ik keek mijn ogen uit en proefde zoveel lekkers. Maak smaakpapillen maakte overuren. Een van de gerechten die ik daar gegeten heb zijn de citroengrasspiesen. Deze spiesjes moet je echt geprobeerd hebben.

Het recept voor de citroengrasspiesen met gamba’s en inktvis vind je hier.

Ho Chi Minh – Zuid-Vietnam

Broodje banh mi

Vervolgens reisde ik door naar Ho Chi Minhstad. Een enorme, chaotische, bruisende stad met een wervelend straatleven. In deze stad is mijn liefde voor Vietnam aangewakkerd. Je kan hier helemaal losgaan op al het fantastische streetfood. Het is de grootste stad van Vietnam met veel invloeden van buitenaf, waaronder de Fransen. Een van de Franse producten die met open armen ontvangen werd, was de baguette. Aan het begin van de twintigste eeuw begon men het brood te vullen met Vietnamese ingrediënten en zo ontstond het het heerlijke gerecht: bánh mì.

Hoe je deze heerlijke bánh mì broodjes maakt, lees je hier.

Nha Trang & Đà Lạt – Zuidwest-Vietnam

Koffie crème caramel

Na het fantastische Ho Chi Minh bezocht ik de moderne badplaats Nha Trang. Mooie stranden, veel toeristen en een bruisend nachtleven. Nha Trang ligt aan zee en is beroemd om zijn zeevruchten. Kreeft, inktvis, krab, garnalen, schelpjes en vis vangen ze hier allemaal zelf.

Niet ver daar vandaan, in de heuvels van het binnenland ligt het serene Đà Lạt. Hier heb ik gezien hoe koffie gemaakt wordt: van bes tot het drankje. Niets is te vergelijken met de koffie uit Vietnam. Of het de allerlekkerste koffie van de wereld is, zou ik niet direct zeggen. Maar man, wat heb ik daar koffie-dessert gegeten: koffie-crème karamel met pomeloschaafijs. Dit recept moet je echt proberen!

Het recept voor de koffie-crème met karamel en pomeloschaafijs vind je hier.

Hội An & Huế – Centraal-Vietnam

vietnamese loempia

Wat een mooi, klein stadje is Hội An. In het centrum vind je overdekte foodhallen. Je hebt er van alles: vis, vlees, groente, maar ook pannen en servies. In en om de hallen staan overal eettentjes. Ik eet daar een van de beroemdste snacks uit de Vietnamese keuken: de ongebakken loempia’s. De rollen zijn lekker fris en knapperig door de groenten.

De volgende stad op de route is oude hart van het keizerrijk: Huế. Rondom deze stad worden veel westerse groenten gekweekt, zoals wortel en koolrabi. En laat dit nou twee ingrediënten zijn die je terugvindt in de beroemde Chả giò: de gefrituurde loempia. De loempia’s worden gemaakt van rijstdeeg, waardoor ze lichter en een stuk lekkerder zijn!

Hoe je de Vietnamese loempia’s oftewel Chả giò thuis maakt, lees je hier.

Hanoi – Noord-Vietnam

bun cha - noedels met geroosterd varkensvlees

We reizen door naar Hanoi: de tweede grote stad van Vietnam. Het is er druk, chaotisch en lawaaierig. Maar het bruist van leven en zit vól met eettentjes, waar ik bijvoorbeeld het heerlijke gerecht Bún chả at. Dit is een gerecht van gegrild varkensvlees met rijstnoedels en kruiden. Deze bowl met noedels en geroosterd varkensvlees is echt mijn definitie van een heerlijke kom comfortfood.

Het recept voor de noedels met geroosterde varkensvlees – Bún chả vind je hier.

Hạ Long Bay & TamCốc – Noord-Vietnam

geitenschenkels

Na de extreme drukte in Hanoi bezocht ik Hạ Long Bay: een baai met kalkstenen rotsen die als zuilen uit het water oprijzen en drijvende vissersdorpjes. De bewoners leven van viskwekerij, vangst en toerisme. Zo bijzonder om te zien hoe dit volk leeft.

Meer naar het zuiden ligt Tam Cốc, vol groengele rijstvelden, tussen rotsen ingeklemd. De specialiteit van Tam Cốc is geitenvlees. Omdat ze altijd in de natuur zijn, geloven de Vietnamezen dat het gezonde dieren zijn om te eten. Hier leerde ik het gerecht Hâm Dê kennen. Een gerecht waarbij de geitenschenkels heel lang worden gemarineerd in beancurd saus, citroengras, laos, lente-ui, vissaus en zout en vervolgens lang in de oven moet garen. Zo lekker!

Het recept voor de geitenschenkels oftewel Hâm Dê vind je hier.

Nieuwsgierig geworden naar Vietnam? Vergeet dan niet mijn serie Miljuschka’s street food Vietnam op Disney+ te bekijken!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.