Appeltaart uit de Airfryer

Tijd

Appeltaart uit de airfryer

Terwijl ik dit schrijf, heb ik nog géén idee wat voor weer het gaat worden vandaag. Maar iets wat op elke dag verorberd kan worden, of het nu een stralende warme of juist een koude en grijze dag is, is appeltaart. Al smaakt een ouderwetse appeltaart me stiekem toch altijd nét wat lekkerder op een regenachtige middag… 

Enfin, tijd om te bakken! Ik maakte dit keer de appeltaart in de Philips Airfryer XXL, met het bakaccessoire. Dat vind ik een enorme uitvinding, want dit scheelt letterlijk de helft van de tijd! Bakken in de Airfryer XXL zorgt er namelijk voor dat baktijden vaak met de helft worden verminderd – ontzettend handig als je wat minder tijd hebt. Deze kruidige en geurende appeltaart is dan ook klaar in een handomdraai. Bovendien kost het aanzienlijk minder stroom; je hoeft nu namelijk geen volledige oven op te opwarmen tot 180˚C.

Tip: heb je het bakaccessoire niet, dan kun je ook een kleine springvorm van 20 cm doorsnee gebruiken en deze in de Airfryer zetten.

appeltaart uit de airfryer 2

Maken van de appeltaart uit de Airfryer

Om de Airfryer appeltaart te maken, beginnen we allereerst met het deeg. Ik verdeel dit meteen in twee gedeeltes en laat dit ongeveer een half uur rusten in de koeling of in de vriezer (dat laatste gaat wat sneller, voor de ongeduldigen onder ons…).

Terwijl het deeg rust, kun je de vulling maken. Welke appels je hiervoor gebruikt is een persoonlijke keuze. Ik hou wel van fris-zurige appels voor een appeltaart. Let trouwens op met de hoeveelheid suiker, want een zoete appel heeft natuurlijk minder suiker nodig dan een hele zure appel. Proef desnoods even hoeveel wenselijk is. Ik heb er in dit geval 50 gram suiker bijgedaan. Dat was voor de appels die ik had genoeg, maar iets meer kan dus eventueel wel.

Let op: vet je springvorm of bakblik goed in met boter en/of bekleed met bakpapier.

Haal vervolgens het deeg uit de koeling en rol beide delen uit tot een lap. De ene lap deeg gebruik je om de bodem en zijkanten te bekleden. De tweede lap gebruik je voor de bovenkant. Je kunt de lap in een keer op de bovenkant plaatsen of je kunt er een lekker ouderwets ruitjespatroon van maken.

Bodem beleggen

Ook een goede tip om een natte bodem bij de appeltaart uit de Airfryer te voorkomen: gebruik wat rozijnen of paneermeel op de bodem om eventueel vocht van de appels op te vangen. Hieronder leg ik dat uitgebreid uit.

Ben je ook fan van de Airfryer en wil je weten wat je er allemaal nog meer mee kunt doen? Check de website van Philips.

airfryer appeltaart

appeltaart uit de airfryer 2

Appeltaart uit de Airfryer

Een lekker snelle versie van een appeltaart. Uit de Airfryer!
4.24 van 13 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Rusttijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 8 personen
Calorieën 504 kcal

Benodigdheden

  • Airfryer XXL
  • Bakaccessoire of een springvorm van 20 cm diameter

Ingrediënten
 

  • 350 gr bloem
  • 125 gr boter op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 eidooier om te bestrijken

Vulling

  • 4-5 grote appels geschild en in stukjes
  • 50 gr suiker
  • 1 el koekkruiden
  • 1 citroen rasp

Instructies
 

  • Maak eerst het deeg door de bloem, boter, suiker, bakpoeder, zout en eieren te mengen tot een samenhangend deeg. Ik doe dit vaak snel in de keukenmachine.
  • Maak een bal van het deeg. Verdeel dit in twee gedeeltes. Maak hier twee platte plakken van. Doe er plastic folie omheen en leg minimaal 30 minuten in de koeling.
  • Meng voor de vulling de appelstukjes met de suiker, citroenrasp en koekkruiden en zet even opzij.
  • Vet je bakvorm goed in met wat boter
  • Haal de twee delen deeg uit de koeling en rol beide uit tot een dunne lap. Leg een van de lappen in de vorm en druk alle randjes goed aan. Dicht eventuele gaatjes en stort je appelmengsel erop.
  • Over het algemeen komt er vrij veel vocht uit de appel. Je kunt dit een beetje opvangen door er ofwel rozijnen in te doen of je kunt wat paneermeel op de bodem strooien voor je de appels erin doet.
  • Van de tweede lap deeg maak je reepjes deeg en hiermee beleg je de bovenkant.
  • Bestrijk het deeg aan de bovenkant met het losgeklopte eigeel en bak de appeltaart in de Airfryer op 160˚C voor 30 minuten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 504kcalKoolhydraten: 89gProteine: 7gVet: 15gVerzadigde vetten: 9gTrans Fat: 1gCholesterol: 99mgNatrium: 258mgKalium: 212mgVezels: 4gSuiker: 50gVitamine A: 547IUVitamine C: 12mgCalcium: 102mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Philips.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!