Vega gehaktballetjes
Vegetarische gehaktballen, dat is natuurlijk best een gekke naam voor iets waar helemaal geen gehakt aan te pas komt. Als vegetariër of flexitariër hoef je het al lang niet meer zonder gehaktbal te stellen. Tegenwoordig zijn er legio alternatieven die qua smaak al lang niet meer onderdoen voor de Oer-Hollandse bal. Daarbij zijn ze vaak ook nog eens een stuk gezonder en milieu- en diervriendelijker! Ik maakte deze vega balletjes met linzen en aubergine, maar mocht je dat willen dan zou je ze natuurlijk ook kunnen maken van vegetarisch gehakt.

Vega gehaktballetjes uit de oven
Ingrediënten
Vegetarische gehaktballen
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 aubergines
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 400 g groene linzen
- rasp van 1/2 citroen
- 3 eetlepels bloem
- 1 ei
- peper en zout
Gnocchi
- 500 g gnocchi di patate
- 15 g platte peterselie
- 15 g basilicum
- 40 g pijnboompitten
- 15 g Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
- citroensap
Bereidingswijze:
Vegetarische gehaktballen
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine in kleine stukjes. Hak de ui en knoflook fijn en laat de linzen uitlekken.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem, bak de aubergine, ui en knoflook op matig vuur tot goudbruin voor ca. 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
- Doe de inhoud van de pan met de linzen, citroenrasp, bloem, ei en zout en peper in een keukenmachine en pulseer tot een grof mengsel. Schep met de ijstang 12-16 balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 20-25 minuten goudbruin.
Gnocchi
- Kook de gnocchi volgens de verpakking in een ruime pan gezouten water. Bewaar 150 ml van het kookvocht.
- Rooster de pijnboompitten. Doe de basilicum, peterselie, pijnboompitten, Parmezaanse kaas het kookvocht in een blender en pureer tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de groene saus door de gnocchi en verdeel over diepe borden. Verdeel de vegetarische gehaktballen over de borden. Breng op smaak met olijfolie en een kneepje citroensap en wat basilicumblaadjes.
- Vegetarische recepten
- Bijgerechten
- Dieetsoorten
- Gehakt recepten
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Hollandse recepten
- Ovenschotel recepten
- Recepten
- Snacks
- Snelle recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
