Vega gehaktballetjes uit de oven

Vega gehaktballetjes

Vegetarische gehaktballen, dat is natuurlijk best een gekke naam voor iets waar helemaal geen gehakt aan te pas komt. Als vegetariër of flexitariër hoef je het al lang niet meer zonder gehaktbal te stellen. Tegenwoordig zijn er legio alternatieven die qua smaak al lang niet meer onderdoen voor de Oer-Hollandse bal. Daarbij zijn ze vaak ook nog eens een stuk gezonder en milieu- en diervriendelijker! Ik maakte deze vega balletjes met linzen en aubergine, maar mocht je dat willen dan zou je ze natuurlijk ook kunnen maken van vegetarisch gehakt.

Vega gehaktballetjes uit de oven
Totale tijd50 minuten

Vega gehaktballetjes uit de oven

3.65 van 20 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen

Vegetarische gehaktballen

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 g groene linzen
  • rasp van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • peper en zout

Gnocchi

  • 500 g gnocchi di patate
  • 15 g platte peterselie
  • 15 g basilicum
  • 40 g pijnboompitten
  • 15 g Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie
  • citroensap

Bereidingswijze: 

Vegetarische gehaktballen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine in kleine stukjes. Hak de ui en knoflook fijn en laat de linzen uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem, bak de aubergine, ui en knoflook op matig vuur tot goudbruin voor ca. 10 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  • Doe de inhoud van de pan met de linzen, citroenrasp, bloem, ei en zout en peper in een keukenmachine en pulseer tot een grof mengsel. Schep met de ijstang 12-16 balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 20-25 minuten goudbruin.

Gnocchi

  • Kook de gnocchi volgens de verpakking in een ruime pan gezouten water. Bewaar 150 ml van het kookvocht.
  • Rooster de pijnboompitten. Doe de basilicum, peterselie, pijnboompitten, Parmezaanse kaas het kookvocht in een blender en pureer tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de groene saus door de gnocchi en verdeel over diepe borden. Verdeel de vegetarische gehaktballen over de borden. Breng op smaak met olijfolie en een kneepje citroensap en wat basilicumblaadjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Vega gehaktballetjes uit de oven
Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.