Upside down plaattaart
Vorig jaar was daar opeens een mega TikTok trend, de upside down tart, oftewel een bladerdeeg plaattaart die je op zijn kop klaarmaakt. Ik moest dit natuurlijk zelf ook uitproberen en maakte toen kleine bladerdeeg taartjes met brie en peer. Want, de upside down tart, maar je vooral in een kleine variant, maar nu dacht ik: “Waarom niet groot?” Want the bigger the better, right? Dus nu maak ik een upside down plaattaart met een hele rol bladerdeeg.
Een upside down taart is dus een type taart waarbij de gebruikelijke volgorde van de ingrediƫnten omgedraaid worden tijdens het bakken. Normaal gesproken worden de ingrediƫnten op de bodem van de bakvorm geplaatst en bedekt met het bladerdeeg voordat de taart wordt gebakken. Bij een upside down taart worden de ingrediƫnten, eerst op de bodem van de bakvorm geplaatst en vervolgens wordt het bladerdeeg er bovenop gedaan.
Groene asperges
Je kan upside down taart werkelijk met van alles maken. Honing en fruit, fruit en kaas, of helemaal hartig. Dat is wat ik bij dit recept doe. Ik heb gekozen voor groene asperges en kaas, echt een top combinatie. Groene asperges zijn over het algemeen iets makkelijker te verkrijgen dan witte asperges. Zo vind je groene asperges ook vaak het hele jaar in het vriesvak. Wist je dat het eigenlijk hetzelfde is? Een groene en een witte asperge? Ja, Ʃcht!
Een groene asperge is groen, omdat ze boven de grond groeien en daardoor blootgesteld worden aan zonlicht, wat resulteert in de productie van chlorofyl, het pigment dat hen hun groene kleur geeft.
Groene asperges hebben een iets andere smaak dan witte asperges, vaak wordt gezegd dat ze wat zoeter en aardser zijn. Ze zijn ook iets minder vezelig en hebben doorgaans niet dezelfde schil- of pelvereisten als witte asperges. Daarom kunnen ze vaak in hun geheel worden gegeten, hoewel de onderste harde delen soms moeten worden afgesneden.
Zo maak je van je avond een plaattaart feestje!
Deze upside down plaattaart met groene asperges is niet zomaar een gerecht, het is een belevenis! Het knapperige bladerdeeg, de zachte kaas en die frisse bite van de asperges zorgen samen voor een explosie aan smaken die je simpelweg moet proeven. Wat ik zo fijn vind? Het is supermakkelijk te maken, maar oogt alsof je uren in de keuken hebt gestaan. Perfect dus voor een relaxte avond waarop je toch wilt uitpakken. Tip van mij: serveer ām met een frisse salade en een glas witte wijn en: voilĆ , je hebt meteen een feestje op je bord!
Asperges recept
Het is dus volop asperge tijd en ik heb gelukkig nog veel meer asperge recepten voor je. Van een groene asperge soep tot geroosterde asperges uit de oven. Heb je witte asperges kunnen bemachtigen? Dan eet je die klassiek met boter en ei of door de pasta. Hoe je de upside down taart maakt? Dat zie je hieronder.

Upside down plaattaart met groene asperges
Ingrediƫnten
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 500 gr groene asperges
- 150 gr kaas geraspt
- Balsamico crema ter garnering
- 1 ei
- scheutje olijfolie
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd het houterige gedeelte van de groene asperges.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daar de asperges om en om op.
- Bestrooi met geraspte kaas, olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Leg de rol bladerdeeg op de asperges en prik er met een vork gaatjes in.Ā Ā
- Kluts een eitje en bestrijk het bladerdeeg met ei voor een mooie goudbruine kleur.
- Zet de upside down plaattaart voor 20 minuten in de oven op 200 graden.
- Maak af met balsamico crema en snijd in stukken.
- Lente
- Dieetsoorten
- Gezonde recepten
- Makkelijke recepten
- Plaattaart recepten
- Recepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka@miljuschka Dit zijn de lekkerste dingen die je kunt maken met bladerdeeg! Vandaag deze upside down perentaartjes met brie #upsidedown #pear #puffpastry ⬠Chill Vibes – Tollan Kim