De perfecte gebakken aardappeltjes

45 minuten

Perfect gebakken aardappeltjes. Ik maak ze van kruimige aardappelen en serveer ze met mijn favoriete (eventueel zelfgemaakte) mayonaise. Geniet ervan!

 

 

Kruimige aardappels 

Je kunt aardappelen grofweg in twee varianten vinden, namelijk vastkokend en kruimig. In tegenstelling tot vastkokende aardappels, vallen kruimige na het koken sneller uit elkaar. Ze worden ook wel bloemig of melig genoemd, en zijn bij uitstek geschikt om te pureren en te poffen. De smaak van aardappelen lijken allemaal erg op elkaar, maar verschilt toch wel een beetje per ras. Bij deze kruimige aardappels gaat het dus vooral om de structuur. De meest bekende soorten zijn: Bildtstar, Frieslander, Bintje, Doré en Eigenheimer. 

Perfect gebakken aardappeltjes 

Voor deze perfect gebakken aardappeltjes kies ik dus voor kruimige aardappelen. Welke soort je kiest, is aan jou. Ik maak de aardappelen grondig schoon, en laat de schil er gewoon aan. Ik vind dit lekkerder (en het is gezonder). En het scheelt zoveel werk! Eet je liever geen schil? Geen probleem, dan is het gerecht nog steeds verrukkelijk!

Na het koken, verdeel ik de aardappels over de bakplaat en kneus ik ze her en der met een lepel of aardappelstamper. Dit geeft de aardappels een superkrokant resultaat, en noemen we ook wel smashed potatoes.

Tip: gebruik een stalen bakplaat, die houdt de hitte goed vast.

Mayonaise: mijn favoriete saus 

Ik breng de aardappelen op smaak met knoflook, rozemarijn en tijm. Dit gaat gezamenlijk de oven in, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Vervolgens serveer ik de perfect gebakken aardappeltjes met grove zoutflakes en mijn favoriete mayonaise. Deze maak ik supersnel en gemakkelijk zelf. Benieuwd hoe ik dat doe? Kijk dan snel naar mijn mayonaise recept. Wil je graag mayonaise maken, maar dan zonder ei? Lees dan hier hoe je een veganaise maakt.

Geroosterde aardappels

perfect gebakken aardappeltjes

De perfecte gebakken aardappeltjes

4.35 van 147 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 500 gr kruimige aardappel
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 teentjes knoflook gekneusd
  • eendenvet of olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Begin met het wassen van de aardappels of schil ze. Schillen hoeft zeker niet; ik vind mét schil eigenlijk lekkerder (en het is gezonder).
  • Spoel af en zet de aardappels op met ruim water en zout. Kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. Giet af en laat ze goed uitdampen. Schud de aardappels goed om.
  • Stort ze nu uit op een bakplaat en kneus ze her en der even door er voorzichtig met een lepel of een aardappelstamper op te drukken. Daardoor krijg je zometeen meer krokante stukjes aan de aardappel.
  • Eendenvet is het allerlekkerste om te gebruiken, maar een olijfolie kan natuurlijk ook. Verdeel dit ruim over de aardappeltjes.
  • Doe er wat tenen knoflook, verse rozemarijn en tijm erbij en rooster in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de aardappels met grove zoutflakes en je favoriete mayonaise.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.