5 x populaire ingrediënten uit de Tsjechische keuken

Categorieën: Kooktips

De afgelopen tijd heb ik jullie al meegenomen op reis door Vietnam en Amerika. Nu reizen we door naar Tsjechië! Afgelopen weekend heb ik een oproep gedaan aan mijn volgers die veel kennis hebben van de Tsjechische keuken. Daar kwamen ontzettend veel reacties op! Ik heb de meestgenoemde ingrediënten voor je op een rij gezet:

1 – Maanzaad 

andrea riezzo hiqqvau3tr0 unsplash

Maanzaad wordt in veel landen op een andere manier gebruikt. In Europa gebruiken we het meestal voor broden en gebak. In Japan gebruiken ze het om gerechten meer smaak te geven en in India wordt het vooral gebruikt om sauzen mee te verdikken. In de Tsjechische keuken wordt maanzaad vaak gebruikt als vulling voor zoete baksels. Maanzaadjes smaken wat nootachtig en een beetje zoet, dus perfect voor in zoete baksels. 

2 – Zuurkool

Zuurkoolovenschotel

Ook van zuurkool wordt veel gebruik van gemaakt in de Tsjechische keuken. De Tsjechië zuurkoolsoep is dan ook een echte aanrader. Veel ingrediënten heb je voor de soep niet nodig: met aardappel, zuurkool en worst kom je al een heel eind. Zodra we weer mogen reizen, ga ik dit zeker proberen! 

In de tussentijd maak ik mijn zuurkool ovenschotel met worst

3 – Varkensreuzel

cristiano valadar xyygbl6acso unsplash

Varkensreuzel is het vet dat tussen de organen van een varken zit en is een multifunctioneel ingrediënt. In Tsjechië gebruikt men het vooral als bakvet of als beleg op brood.

4 – Brood

brood

In Tsjechië eet men vooral zuurdesem brood. Dit is brood dat op basis van tarwe en meel is gemaakt, oftewel desem. De bakker laat dit beslag een aantal dagen rusten, waardoor er melkzuurbacteriën en gisten ontstaan. 

5 – Karwijzaad

katrina wright egweng v0na unsplash

Een kruid dat veel gebruikt wordt in de Tsjechische keuken is karwij. De Tsjechen zijn dol op verschillende soorten kruiden, maar dit kruid met anijsachtige smaak zie je regelmatig voorbijkomen in Tsjechische recepturen. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.