Deruny: Oekraïense aardappel-pannenkoekjes met zure room

30 minuten

Deruny zijn ontzettend lekkere Oekraïense aardappel-pannenkoekjes, die je serveert met zure room. Vandaag maak ik mijn variant op dit recept, ter ere van #CookForUkraine.

Deze online actie, opgezet door het team dat eerder #CookForSyria bedacht en culinair schrijvers @alissatimoshkina en @oliahercules, heeft als doel bewustzijn te creëren voor de humanitaire crisis waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, en om geld op te halen dat helaas hard nodig is om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij steunen? Ga dan naar justgiving.com/fundraising/cookforukraine.

Deruny: Oekraïense aardappel-pannenkoekjes met zure room

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui. Dit klassieke Oekraïens gerecht is een echt familierecept, dat door elke kok in de familie weer nét wat anders wordt gemaakt.

De ingrediënten zijn eenvoudig; het is dan ook geen prijzig gerecht om te koken. Aardappelen en ei dus, dat bij elkaar wordt gebonden door ei en bloem en op smaak gebracht met peper en zout. Soms wordt er wat baking soda toegevoegd, voor een luchtigere deruny. Ik voegde ook wat zure room toe aan het beslag, voor extra smaak en een zachte structuur, maar dit is niet traditioneel gebruikelijk.

Je bakt de aardappelkoekjes krokant in een laagje neutrale zonnebloemolie: dit zorgt voor een knapperige goudbruine buitenkant, maar een zachte binnenkant. 

Deruny worden traditioneel warm geserveerd als ontbijt of lunch (soms als bijgerecht bij het diner), met een flinke lik zure room. Ik bestrooi ze graag met wat verse bieslook, voor een frisse touch. Maar zoals gezegd, zijn er talloze varianten van deze hartige pannenkoekjes; soms wordt er bijvoorbeeld gehakt aan toegevoegd, kool of champignons.

Meer van mijn Oekraïense recepten voor #CookForUkraine lezen? Klik dan hier.

Deruny aardappelpannenkoekjes 3

Deruny aardappelpannenkoekjes 4

Deruny: Oekraïense aardappel-pannenkoekjes met zure room

4.74 van 15 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Snack
Porties 8 deruny

Ingrediënten
 

  • 400 g kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 3 el bloem
  • 2 el zure room
  • 1 tl zout en peper naar smaak
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • bieslook en extra zure room om erbij te serveren

Instructies
 

  • Schil de aardappels en de ui. Rasp de aardappels en de ui samen op een blokrasp op de grove kant. Het uiensap zorgt ervoor dat de aardappels niet bruin worden.
  • Voeg bloem, ei en zure room toe en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper. Het mengsel is stevig, maar moet je makkelijk met een lepel kunnen scheppen.
  • Verwarm een koekenpan met wat olie. Gebruik een eetlepel om een flinke hoop van het aardappel-uimengsel in het midden van de pan te doen. Druk ietsje plat indien nodig en zorg dat het in een rondje ligt. Bak eerst de ene kant, ongeveer 3-4 minuten of tot goudbruin, en draai dan om zodat de andere kant nog even kan garen.
  • Bak de aardappelkoekjes tot al het beslag op is. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie en serveer met zure room en bieslook.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.